Μετρούν αντίστροφα από το δέκα έως το μηδέν. Ρίχνουν προειδοποιητικές βολές, κάνουν και χρήση θερμικής κάμερας μες στη νύχτα.

Με τη βοήθεια ελικοπτέρου που περιπολεί από ψηλά, οι λιμενικοί μόλις έχουν πιάσει στα πράσα το ύποπτο ξένο φορτηγό, να μεταφορτώνει μεσοπέλαγα την «πραμάτεια» του σε ταχύπλοο, φουσκωτό. Οι ουκρανοί λαθρέμποροι τσιγάρων δεν έχουν παρά να συμμορφωθούν και να παραδοθούν.

Δεν είναι σενάριο ταινίας. Οι σκηνές αυτές εξελίχθηκαν στην πραγματικότητα, την περασμένη Πέμπτη, στο Ιόνιο, ανοιχτά της Κεφαλλονιάς, από τις 2 έως τις 5.30 το πρωί.

Ηταν η πρώτη φορά που οι λιμενικοί έπιαναν επ’ αυτοφώρω όχι απλά περίπτωση απόπειρας διακίνησης, αλλά εν εξελίξει μεταφόρτωση τεράστιας ποσότητας λαθραίων τσιγάρων, και μάλιστα από μεγαλύτερο σκάφος-«μάνα» σε μικρότερο βοηθητικό.

Η καταδίωξη και των δύο λαθρεμπορικών από ταχύπλοα του Λιμενικού δεν άφηνε περιθώρια διαφυγής, έτσι λίγο αργότερα οι επιβαίνοντες συλλαμβάνονταν, το φορτίο και τα δύο σκάφη κατάσχονταν.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η καταμέτρηση το ξημέρωμα έφερνε στο φως «λαβράκι», αφού το «Tighnabruaich» έκρυβε στα αμπάρια του συνολικά 37 εκατομμύρια (!) τσιγάρα, τη μεγαλύτερη παρτίδα που πιάστηκε τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες.

Ανέβαζε αυτομάτως σε περισσότερα από 128 εκατομμύρια τα λαθραία τσιγάρα που σε συνολικά 33 περιπτώσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 ξετρύπωσαν οι κατά τόπους λιμενικοί. Τσιγάρα που μεταφράζονταν σε σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ-διαφυγόντες δασμούς για τα κρατικά ταμεία!

Μπροστά στις «χρυσές» αυτές δουλειές τα κυκλώματα των παράνομων τσιγαρεμπόρων, δεν δείχνουν να λογαριάζουν και πολλά, λένε έμπειροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κατά βάση Ουκρανοί διακινητές, όπως περιγράφουν, φορτώνουν τσιγάρα αμφίβολης ποιότητας, προέλευσης κυρίως Κίνας, αλλά και από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βιετνάμ, Μαλαισία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Λευκορωσία και Ουκρανία.

Δεν διστάζουν, μάλιστα, να τα στριμώξουν ακόμα και σε σημεία απίθανα, όπως χαρτοκιλύνδρους και ταινιοδιαδρόμους μες στ’ αμπάρια, όπου ωστόσο και εκεί τα έχουν βρει οι έλληνες λιμενικοί.

«Είναι εφευρετικοί, βρίσκουν συνεχώς αμέτρητους τρόπους να επιτελέσουν το παράνομο αυτό έργο τους. Και εμείς, ωστόσο, έχουμε τις λύσεις. Διαθέτουμε και άξια στελέχη -που κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες διακινδυνεύουν πολλές φορές και τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος-, έχουμε και τα μέσα, έστω και σ’ αυτή την εποχή κρίσης που διανύουμε.

»Γι’ αυτό και κατά καιρούς καταφέρνουμε καίρια και αποφασιστικά πλήγματα στους λαθρεμπόρους, στο οργανωμένο αυτό διεθνές έγκλημα.», είπε, στη σημερινή παρουσίαση-απολογισμό εξαμήνου του Λιμενικού, ο διευθυντής των Κλάδων Επιχειρήσεων και Ασφαλείας στο Αρχηγείο του Σώματος, Υποναύαρχος Βασίλειος Σιέττος.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο ήταν που πλωτά και εναέρια μέσα του είχαν διπλό επιτυχές αποτέλεσμα την ίδια ημέρα (24/3). Εντόπισαν και κατέσχεσαν σε μία επιχείρηση, σε Μήλο και Σύρο, δύο «τσιγαράδικα» φορτηγά, γεγονός πρωτόγνωρο.

«Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι εύκολες. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σκάφη-‘μάνες’, που βγαίνουν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές-στα διεθνή ύδατα και προσπαθούν με μικρότερα σκάφη να ξεφορτώσουν τα τσιγάρα.

»Συχνά οι λαθρέμποροι προσπαθούν να εμβολίσουν τα περιπολικά του Λιμενικού, οπότε και ο κίνδυνος για τα πληρώματά μας είναι μεγάλος. Οταν, πάντως, το ύποπτο πλοίο δεν σταματά παρά και τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς που δέχεται (σε ασφαλές σημείο του), καταφέρνουμε και το ακινητοποιούμε αφού οι άντρες μας επιβιβάζονται σ’ αυτό.

»Με τέτοιες επιχειρήσεις, έχεις αποτέλεσμα. Κάνουμε αγώνα, ώστε να είμαστε κάθε φορά όσο το δυνατόν πιο κοντά στους λαθρεμπόρους», σημείωσε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ, Δημήτριος Μπαντιάς.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική αύξηση στα φορτία που έχουν πιαστεί, διαπίστωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που εξήγησε.

«Το 2011 κατασχέθηκαν 417 με συνολικά 744 εκατ. τσιγάρα. Αντιστοίχως πέρυσι, 1.151 φορτία, αύξηση 180%, αλλά με μόλις 456 εκατ. πακέτα.

»Τα φορτία, δηλαδή, έγιναν πλέον μικρότερα μεν σε ποσότητα, ωστόσο υπερδιπλάσια σε αριθμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι διαρκής η ανάγκη για επιτήρηση και πολλαπλούς ελέγχους. Είναι, ωστόσο, σαφής η απόφασή μας να θωρακίσουμε το Αιγαίο, παρ’ ότι το Λιμενικό είναι υποστελεχωμένο. Σε μια περίοδο όπου η χώρα μας αναζητά έσοδα από κάθε πιθανή πηγή, η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου δεν μπορεί παρά να είναι η κυρίαρχη επιλογή.», τόνισε ο υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις τελευταίες επιτυχίες του Λιμενικού, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το 2012 διακινήθηκαν στην παράνομη αγορά περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια τσιγάρα. «Αυτό κόστισε στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών περίπου 400 με 450 εκατομμύρια ευρώ.», ανέφερε ο γενικός διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» Ιάκωβος Καργαρώτος, τονίζοντας ότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό.

«Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων κυκλοφόρησαν πέρυσι στην ΕΕ, τεράστιο νούμερο, που ισοδυναμεί αθροιστικά με τις νόμιμες αγορές τσιγάρων μόνο σε Γαλλία και Πορτογαλία. Ισοδυναμούν με περίπου 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους που δεν μπήκαν στα κρατικά ταμεία…», επεσήμανε.