Νέο καθεστώς με εθελούσια, σε πρώτη φάση, υπαγωγή σε διαθεσιμότητα μελετάει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων.

Το σχέδιο διαθεσιμότητας – κινητικότητας αποτελεί εξάλλου ένα από τα ζητήματα που έμειναν ανοικτά μετά την πρώτη επαφή που είχε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής της τρόικας και θα βρεθούν στο επίκεντρο και κατά τη σημερινή νέα συνάντησή τους.

Η εθελούσια υπαγωγή σε διαθεσιμότητα θα σηματοδοτεί και προτεραιότητα στο πλαίσιο κινητικότητας, με τους υπαλλήλους αυτούς να τίθενται στις πρώτες θέσεις για μετακίνηση και ως εκ τούτου επαναφοράς στις πλήρεις μισθολογικές αποδοχές.

Στο σενάριο αυτό αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια που τοποθετούν τους εκπαιδευτικούς στις βασικές δεξαμενές της διαθεσιμότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να διαβεβαιώσει τους εκπαιδευτικούς πως η διαθεσιμότητα δεν σημαίνει αυτόματα και απόλυση και πως στόχος του υπουργείου είναι η παραμονή στο καθεστώς αυτό για όσο μικρότερο χρονικό διάστημα είναι δυνατό μέχρι τη μετακίνηση.

Διευκρίνισε, όμως, πως σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι μνημονιακές δεσμεύσεις μέσω της εθελούσιας υπαγωγής στο καθεστώς θα ισχύσει και η υποχρεωτική ένταξη υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα όπου κρίνονται πλεονάζοντες.

«Στόχος είναι να μην απολυθεί κανένας καθηγητής» σημείωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως μέρος της διαθεσιμότητας θα καλυφθεί από τον χώρο της εκπαίδευσης και παραπέμποντας στο υπουργείο Παιδείας για τον προσδιορισμό της λίστας με τους πιθανούς υπαλλήλους.

Εκτός από την πιθανή μετακίνηση εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν πως κατηγορίες εκπαιδευτικών όπως καθηγητές πληροφορικής θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου που παρουσιάζουν αντίστοιχες ανάγκες.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα μπορούσαν να μετακινηθούν, κάποιες πληροφορίες τον ανεβάζουν στους 5.000, ενώ στελέχη του υπουργείου Παιδείας μιλούσαν για περίπου 2.000 με 2.500.

Για «αιτία πολέμου» έκαναν πάντως λόγο οι εκπαιδευτικοί, με τον γενικό γραμματέα της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσυφάκη να υποστηρίζει πως δεν θα αποδεχθούν υποχρεωτικές μετακινήσεις και απολύσεις.

Για όλα αυτά τα θέματα της διαθεσιμότητας και των μετακινήσεων αλλά και των απολύσεων θα περάσει σήμερα από νέες εξετάσεις η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα πρέπει να δώσει εξειδικευμένες απαντήσεις στην τρόικα και χρονοδιάγραμμα. Καθοριστικό σημείο εάν θα γίνει τελικώς αποδεκτό το αίτημα για δίμηνη παράταση στην υλοποίηση του μέτρου.