Η οριστικοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP στη διαδρομή μέσω Ελλάδας αποτελεί, επί της ουσίας, την πρώτη πραγματικά μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, μετά τα 52 δισ. ευρώ που εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα αφού ο αγωγός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη η προοπτική της ενεργειακής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρώπη έδωσε πόντους για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ –ευρωπαϊκές κοινοπραξίες ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά για την αγορά της.

Ο ΤΑP θα εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη για τη Βόρεια Ελλάδα χωρίς τους κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής που είχε ο αμφιλεγόμενος αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης: αν είχε κατασκευαστεί, σούπερ τάνκερ εκατοντάδων χιλιάδων τόνων θα διέσχιζαν καθημερινά το Αιγαίο…

Παράλληλα το έργο αναθερμαίνει τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, αφού η αμερικανική πλευρά τάσσεται παγίως υπέρ της απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και υπέρ της τροφοδοσίας της με αζερικό. Εξέλιξη που θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα και στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης.

Το κυριότερο όλων όμως είναι το μήνυμα που δίνει η εξέλιξη αυτή. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί επενδυτές να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε ένα κράτος-παρία: το Grexit πνίγηκε για πάντα στον αγωγό αερίου…