Με τη «λευκή επιταγή» που έγραψε το αμερικανικό Κογκρέσο στην κυβέρνηση Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και οδήγησε στην πρόσβαση από τις μυστικές υπηρεσίες στην κίνηση των 9 από τις μεγαλύτερες ιντερνετικές εταιρείες των ΗΠΑ ασχολείται ευρέως ο αμερικανικός Τύπος. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» υπενθυμίζει τον περίπλοκο κόσμο των μυστικών υπηρεσειών: εκατοντάδες εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες στις οποίες απασχολούνται περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα, με διαβαθμίσεις απορρήτου και δισεκατομμύρια δισεκατομμύριων δολαρίων να ξοδεύονται για την ασφάλεια της χώρας. Ο Ομπάμα ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα άρει όλους τους περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους, όμως ουσιαστικά διατήρησε όλο τον μηχανισμό –βασανισμούς, μυστικά στρατόπεδα –και μάλιστα σε κάποιους τομείς, όπως η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επιθέσεις στο Πακιστάν και την Υεμένη και ίσως στις παρακολουθήσεις, τον έχει επεκτείνει.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι αντιδράσεις των μεγάλων ιντερνετικών εταιρειών τις οποίες προσέγγισε η κυβέρνηση για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Prism. Στην αρχή όλες αντέδρασαν, στη συνέχεια όμως οι περισσότερες έσπευσαν να συμμορφωθούν. Το twitter αρνήθηκε να διευκολύνει την κυβέρνηση, όμως οι πιο πολλές από τις άλλες εταιρείες ξεκίνησαν συζητήσεις με αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας για την ανάπτυξη μεθόδων προκειμένου να μοιράζονται πιο αποτελεσματικά τα προσωπικά δεδομένων ξένων χρηστών. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξαν και τα συστήματα των υπολογιστών τους για να το πετύχουν.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Οπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Ομπζέρβερ», μεταξύ των εταιρειών που διαπραγματεύθηκαν με την κυβέρνηση περιλαμβάνεται η Google που έχει και το YouTube, η Microsoft που έχει το Hotmail και το Skype, η Yahoo, το facebook, η AOL, η Apple και η Paltalk. Σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν παρόντες στις διαπραγματεύσεις, η Google και το facebook συζήτησαν να φτιάξουν ξεχωριστά ασφαλή portals στους σέρβερ των εταιρειών. Μέσω αυτών η κυβέρνηση θα ζητούσε τα στοιχεία που επιθυμεί, οι εταιρείες θα τα τοποθετούσαν εκεί και θα τα έπαιρναν στα χέρια τους οι πράκτορες. Μάλιστα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα, καθώς ο Μάρτιν Ντέμπσεϊ, αξιωματούχος της κυβέρνησης, ταξίδεψε στη Σίλικον Βάλεϊ προκειμένου να συναντήσει στελέχη των ιντερνετικών κολοσσών. Επισήμως το θέμα ήταν το μέλλον του Ιντερνετ, συζητήθηκαν όμως τρόποι για τη συλλογή και μεταφορά πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων.

Ενώ η παράδοση στοιχείων σε νόμιμη αίτηση της κυβέρνησης είναι υποχρεωτική, η διευκόλυνση από τις εταιρείες προς την κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες δεν είναι, και γι’ αυτό άλλωστε το twitter αρνήθηκε να το κάνει. Πάντως, ακόμα και τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να αμυνθεί για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντιόταν με δωρητές των Δημοκρατικών στη Σίλικον Βάλεϊ και είχε γεύμα με πολλά στελέχη μεγάλων ιντερνετικών εταιρειών.