Και εσύ θα το έχεις σκεφθεί. Να ξυπνήσεις ένα πρωί και να μην πας στη δουλειά και να φύγεις για ένα μεγάλο ταξίδι. Οχι για ημέρες αλλά για μήνες. Και αυτό το ταξίδι να είναι χρήσιμο. Οχι τουρίστας δηλαδή αλλά πολίτης του κόσμου. Να προχωράς, να ανακαλύπτεις, να δημιουργείς. Η Κλεμεντίν Μπακρί ήταν νομικός στο Παρίσι και ο φίλος της Αντριάν Νορμιέ ήταν πιλότος σε διεθνείς αερογραμμές. Πετούσε μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη δηλαδή. Και μια ημέρα αποφάσισαν να τα παρατήσουν όλα και να φύγουν για τον γύρο του κόσμου. Λειώνουν όντως οι πάγοι; Στην έρημο υπάρχουν αχαρτογράφητοι αρχαιολογικοί χώροι; Η Μεσόγειος γίνεται βούρκος; Τα γεράκια όταν φεύγουν από το Αιγαίο πού πάνε; Φίλοι τους επιστήμονες τους τροφοδότησαν με τις πρώτες απορίες. Μετά προστέθηκαν τα ερωτήματα των ερευνητικών κέντρων, των πανεπιστημίων, των ινστιτούτων. Και αυτοί, η 28χρονη Κλεμεντίν και ο 31 έτους Αντριάν, αποφάσισαν να τα απαντήσουν. Πριν από λίγες ημέρες ήρθαν στην Ελλάδα, στη Σάμο. Με ένα αεροπλανάκι που μοιάζει με ανεμόπτερο. Με αυτό πέρασαν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, διέσχισαν τον Αμαζόνιο, ήρθαν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και «φωτογράφισαν» το περιβάλλον του πλανήτη. Τα ηφαίστεια, τα θηλαστικά – αλλά και τα σκουπίδια – στη θάλασσα, τις κοινωνίες των πουλιών, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τους υδροβιότοπους και τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση. Δεκατέσσερις μήνες ταξίδι. Στην Ελλάδα έμειναν πέντε ημέρες. Η βάση τους ήταν οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη Σάμο και κάθε πρωί και μέχρι να νυχτώσει φωτογράφιζαν τις θάλασσες γύρω από τη Σάμο, την Ικαρία, τους Φούρνους, την Πάτμο, τους Αρκιούς, τους Λειψούς. Ωραία ζωή! Ναι, μόνο που τώρα, όταν γυρίσουν στο Παρίσι, ίσως αναγκαστούν να πουλήσουν το αεροπλανάκι τους.

Ολες οι θάλασσες είναι ίδιες από ψηλά;

Οχι, κάθε θάλασσα είναι διαφορετική. Μόνο ο Ατλαντικός είναι σαν έρημος. Για 8 ώρες δεν έχεις τίποτα να δεις. Μόνο ένα βαθύ μπλε. Βέβαια, όσο πλησιάζεις στις Μπαχάμες υπάρχει ζωντάνια. Εχει ανεμοστρόβιλους, ψηλά κύματα.

Είναι η πρώτη φορά που πετάτε πάνω από την Ελλάδα;

Ναι, έχουμε περπατήσει όμως στην Ελλάδα. Ενας φίλος μάς έχει φιλοξενήσει στην Τήνο.

Τι είδατε λοιπόν πετώντας πάνω

από το Αιγαίο;

Πάρα πολλά χρώματα –ανοιχτό μπλε, έντονο μπλε, βαθύ μπλε. Δελφίνια, φάλαινες. Θάλασσες γεμάτες ζωή! Και παντού νησιά, κάποια κατοικούνται, αλλά είναι τόσο πολλά τα ακατοίκητα! Και γύρω από τα νησάκια οι ποσειδωνίες.

Αν έπρεπε να επιλέξεις μια εικόνα

από όλες;

Δυο βραχονησίδες βόρεια της Πάτμου. Είναι αποικίες αναπαραγωγής ενός σπάνιου γερακιού, του μαυροπετρίτη. Ερχονται κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη για να αναπαραχθούν εδώ στο Αιγαίο. Το Αρχιπέλαγος κατάφερε πριν από λίγα χρόνια να το θεσμοθετήσει ως καταφύγιο άγριας ζωής.

Πώς γίνεται κανείς ιπτάμενος ερευνητής;

Οταν δεν έχεις πια τι να κάνεις στη γη, λες «να πετάξω». Αλλωστε ο Αντριάν είναι σαν πουλί, πάντα πετούσε (γέλια). Κάποια στιγμή μάς μπήκε η ιδέα να σταματήσουμε τις δουλειές μας και να ανακαλύψουμε τον κόσμο. Θέλαμε όμως να είμαστε χρήσιμοι. Περάσαμε πολλά βράδια συζητώντας τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε. Είχαμε πολλούς φίλους επιστήμονες που αναρωτιόντουσαν για την εικόνα που παρουσιάζει ο πλανήτης. Ετσι σιγά σιγά φτιάξαμε 15 διαφορετικά πρότζεκτ –15 διαφορετικές χώρες, 15 διαφορετικές έρευνες.

Πες μου μερικά από αυτά.

Στην Ιορδανία ανακαλύψαμε αρχαιολογικούς χώρους που δεν υπήρχαν καν στους χάρτες των αρχαιολόγων. Στην Ινδονησία πήραμε καπνό από ενεργά ηφαίστεια, στο «δαχτυλίδι της φωτιάς». Ο καπνός βοηθά τους ηφαιστειολόγους να προβλέψουν την επόμενη έκρηξη.

Καλά, πώς παίρνει κανείς καπνό από ένα ηφαίστειο;

Πάει κοντά στους κρατήρες και βάζει τον καπνό σε μπουκάλια. Αυτό ήθελαν οι επιστήμονες, αυτό τους δώσαμε. Στην Ελλάδα το Αρχιπέλαγος ήθελε φωτογραφίες και του δώσαμε 10.000 εικόνες υψηλής ευκρίνειας!

Πόσα χρόνια γνωρίζεστε με τον Αντριάν;

Είμαστε ζευγάρι εδώ και 10 χρόνια.

Και πόσες ώρες πετάτε κάθε μέρα;

Μπορεί να πετάμε και 12 ώρες συνεχώς!

Καλά και τι μπορεί να λέτε 12 ώρες ύστερα από δέκα χρόνια;

Δεν μιλάμε, κοιτάμε (γέλια). Εχουμε μάθει να είμαστε συνέχεια μαζί τόσο που φοβόμαστε πώς θα είναι όταν γυρίσουμε στην κανονική ζωή.

Το αεροπλανάκι σας τι καίει και μπορεί να είναι 12 ώρες συνεχώς στον αέρα;

Αμόλυβδη βενζίνη. Σκέψου το σαν μια μοτοσικλέτα. Είναι πολύ ελαφρύ. Ζυγίζει 300 κιλά, όσο ένα άλογο δηλαδή. Εκμεταλλεύεται τον άνεμο και καίει ελάχιστα. Δεν θα είχε νόημα να κάνουμε αυτές τις δράσεις καταναλώνοντας τόνους καυσίμων.

Φοβήθηκες ποτέ;

Μόνο στην αρχή. Αλλά είναι πολύ ασφαλές. Μετά τον πέρασμα του Ατλαντικού έχω βεβαιωθεί. Είμαστε πολύ προσεκτικοί, άλλωστε έχουμε μόνο μια ζωή!

Πού βρήκατε τα λεφτά για το ταξίδι;

Πουλήσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε γι’ αυτό το αεροπλάνο. Γυρνώντας, δηλαδή, πίσω δεν θα έχουμε τίποτα. Μόνο μια πιστωτική που πρέπει να πληρώσουμε. Και αυτός είναι και ένας λόγος που επιστρέφουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά ούτε άλλη πίστωση.

Δεν μπήκατε στον πειρασμό να πετάξετε για μια επιχείρηση; Για κάποιον ισχυρό, τέλος πάντων, που θα σας χρηματοδοτούσε;

Μα είμαστε πρώτα οικολόγοι και μετά πιλότοι. Χρησιμοποιούμε δηλαδή τις γνώσεις μας για να βοηθήσουμε τους επιστήμονες να προστατέψουν το περιβάλλον. Εχουμε κάποιους σπόνσορες για τα έξοδα του αεροπλάνου, αλλά λεφτά δεν παίρνουμε από κανέναν. Οι επιστήμονες βέβαια που μας καλούν μας βοηθούν όπως μπορούν. Ας πούμε τα παιδιά εδώ στο Αρχιπέλαγος μας κοιμίζουν και μας ταΐζουν. Εχουμε δοκιμάσει ό,τι έχει και δεν έχει η Σάμος.

Και ύστερα από εδώ;

Σλοβενία, όπου φτιάχτηκε το αεροπλάνο μας, και μετά πίσω στο Παρίσι. Στις 18 Ιουνίου θα προσγειωθούμε σε μια μεγάλη αεροπορική εκδήλωση που γίνεται στη Γαλλία. Θα έχει μέχρι και επιδείξεις Μπόινγκ και θα εμφανιστούμε και εμείς με το αεροπλανάκι μας.

Και μετά τις 18; Επιστροφή

στις δουλειές σας;

Εχουμε άπειρα σχέδια. Είμαστε αναγκασμένοι όμως να επιλέξουμε ένα και στη συνέχεια να βρούμε λεφτά για να το χρηματοδοτήσουμε. Γιατί οι επιστήμονες είναι έξυπνοι και χαρούμενοι άνθρωποι, είναι ωραίο να δουλεύεις μαζί τους, αλλά δεν έχουν λεφτά. Και εμείς πρέπει να βρούμε λεφτά για να ανακαλύψουμε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η πρώτη ιστορία που θα πείτε στους φίλους σας;

Α, για τη Γροιλανδία! Νομίζαμε ότι θα συναντούσαμε μόνο πάγους, αλλά είχε πολλή ζωή. Και το διάστημα που ήμασταν εκεί είχε μονίμως ημέρα, μπορούσαμε δηλαδή να πετάξουμε ό,τι ώρα θέλαμε! Γιατί πετάμε μόνο με φως. Θα τους πούμε και για τα ψεύτικα νησιά στα Εμιράτα. Δημιουργούν νησάκια σε σχήμα φοίνικα. Είναι λίγο τρομακτικό. Σαν να έχουν ένα λευκό χαρτί και να το ζωγραφίζουν.