Βέβαιος για τη νίκη του στη Συρία εμφανίστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε λιβανέζικο δίκτυο ο Μπασάρ αλ Ασαντ, υποστηρίζοντας πως έχει ήδη παραλάβει ένα πρώτο φορτίο των πυραύλων S-300 που επιμένει να του στείλει η Ρωσία. Πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αντέτεινε πως δεν έχει παραδοθεί ακόμα «αυτό καθαυτό το στρατιωτικό υλικό», πλην όμως «έχουν εκπληρωθεί κάποιες προβλέψεις του συμβολαίου». Το Ισραήλ διαμήνυσε πως εξετάζει τις πληροφορίες. «Αν οι πύραυλοι, ο μη γένοιτο, φτάσουν στη Συρία, θα ξέρουμε τι να κάνουμε», είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Το τι ακριβώς θα κάνει το Ισραήλ αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο εκτενών αναλύσεων.

Πέρα από τη σημασία των S-300 για τη συνέχεια του πολέμου στη Συρία, το Ισραήλ έχει τους δικούς του λόγους να φοβάται. Μπορούν να απειλήσουν ακόμα και τον δικό του εναέριο χώρο. Μπορούν να του στερήσουν τη σχετική ελευθερία με την οποία παραβιάζει τον λιβανέζικο εναέριο χώρο. Θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια εχθρών του, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ ή το Ιράν. «Το Ισραήλ δεν θα αφήσει τους S-300 να γίνουν επιχειρησιακοί», προειδοποίησε, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Γιάακοφ Αμίντρορ ευρωπαίους διπλωμάτες. Οι ειδικοί θεωρούν εντούτοις μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να καταφύγει το Ισραήλ στη δολιοφθορά ή στην απροκάλυπτη χρήση βίας προκειμένου να παρεμποδίσει την παράδοση των πυραύλων, μεταξύ άλλων και διότι θα υπήρχε κίνδυνος να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν Ρώσους που θα βοηθούσαν στην εγκατάσταση του συστήματος. Μένουν λοιπόν η εναλλακτική λύση της άσκησης πίεσης στη Ρωσία, ώστε να καθυστερήσει η παράδοση, και η παράλληλη προετοιμασία αντιμέτρων για την εξουδετέρωση των S-300 στο συριακό έδαφος.

Το 2010, κατόπιν ισραηλινών εκκλήσεων, η Μόσχα είχε ακυρώσει πώληση S-300 στο Ιράν. Την ίδια χρονιά, το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να πουλήσει στη Ρωσία μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Είναι γνωστό πως η Μόσχα ενδιαφέρεται να επενδύσει στα ισραηλινά κοιτάσματα αερίου στη Μεσόγειο. Αναλυτές αμφιβάλλουν πάντως για το κατά πόσο το Ισραήλ μπορεί να πείσει αυτή τη φορά τη Μόσχα με ανταλλάγματα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασκούν έμμεσες πιέσεις προειδοποιώντας πως η καταστροφή των ρωσικών συστημάτων στη Συρία δεν θα ήταν και η καλύτερη διαφήμιση για αυτά. Πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναγνώρισε πως οι Ισραηλινοί «έχουν πιθανότατα ένα εκατομμύριο τρόπους να πολεμήσουν ηλεκτρονικά τους S-300». Κατόπιν μπορούν να αναλάβουν δράση τα ισραηλινά βομβαρδιστικά –αν και, σύμφωνα με αναλυτές, οι S-300 θα ήταν το πιο ισχυρό σύστημα αεράμυνας που το Ισραήλ έχει ποτέ αντιμετωπίσει.

ΑΠΕΙΛΕΣ. Στη συνέντευξή του ο Ασαντ απείλησε πως οι δυνάμεις του θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα ισραηλινή επίθεση. Με ανάλογη αλαζονεία δήλωσε πως η Δαμασκός θα παραστεί στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που προωθούν μετ’ εμποδίων Ουάσιγκτον και Μόσχα, αλλά δεν περιμένει πολλά και τον πόλεμο δεν θα τον σταματήσει.

Κατάσταση πολιορκίας

Απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια απηύθυναν χθες προς τους υπόλοιπους σύρους αντάρτες οι πολιορκημένοι αντάρτες στο Κουσέιρ, μια πόλη στρατηγικά τοποθετημένη στα σύνορα της Συρίας με την κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. Εχοντας στο πλευρό τους μαχητές της Χεζμπολάχ, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει από τις 19 Μαΐου επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης. Χωρίς βοήθεια, προειδοποίησαν χθες οι αντάρτες, «σύντομα θα λέμε πως υπήρχε κάποτε μια πόλη που την έλεγαν Κουσέιρ».