«Σημαντικά βήματα» προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αδύνατων σημείων της οικονομίας της έχει κάνει η Ιταλία, σύμφωνα με όσα δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο Βερολίνο τη Μεγάλη Τρίτη.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα αναδυθεί από αυτήν την κρίση ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χώρα πρέπει να παίξει το ρόλο της. Η Ιταλία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε η γερμανίδα Καγκελάριος.

Ο Λέτα, η κυβέρνηση του οποίου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία, επιθυμεί την υιοθέτηση μιας ατζέντας που θα βασίζεται κυρίως στην ανάπτυξη και λιγότερο στην λιτότητα, με στόχο την αναζωογόνηση της ιταλικής οικονομίας.

Η γερμανίδα Καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

«Για εμάς, στη Γερμανία, η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι δύο στοιχεία που δεν είναι αντίθετα μεταξύ τους αλλά που πρέπει να αναπτυχθούν αρμονικά και να δημιουργήσουν έτσι περισσότερη ανταγωνιστικότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας» εξήγησε η Μέρκελ.

«Η δημοσιονομική πολιτική, ασφαλώς, δεν είναι τα πάντα. Κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους και οι άνθρωποι θέλουν δουλειές και για αυτό η Ευρώπη πρέπει να καταφέρει να δημιουργήσει απασχόληση και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σ’ αυτόν τον τομέα» πρόσθεσε.

«Τελικός στόχος δεν είναι τα ποσοστά του ελλείμματος ή της ανάπτυξης αλλά να βάλουμε ξανά τον κόσμο να δουλέψει».

Τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Λέτα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Δηλώσεις Λέτα

Τη διαβεβαίωση ότι η Ιταλία δεν θα παρεκκλίνει από τις πολιτικές οικονομικής εξυγίανσης παρείχε ο Ενρίκο Λέτα στην «επίσημη πρώτη» με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, κομίζοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στην γερμανίδα καγκελάριο πως σήμερα ηγείται της Ιταλίας μία κυβέρνηση πολιτικών που θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της προς δύο κατευθύνσεις: την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας-εξπρές, ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας έσπευσε να καθησυχάσει Βερολίνο και αγορές ότι η Ιταλία (στη μετά τεχνοκρατικής διακυβέρνησης Μόντι εποχή) θα εξακολουθήσει να δίνει τη μέγιστη προσοχή στη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους και τις πολιτικές εξυγίανσης.

Παράλληλα, όμως ο Ενρίκο Λέτα τόνισε προς την γερμανίδα Καγκελάριο πως η Ευρώπη τώρα χρειάζεται ανάπτυξη. Αυτή ήταν και η κεντρική γραμμή της ομιλίας του νέου πρωθυπουργού στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλίου, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στον μεγάλο συνασπισμό που αναλαμβάνει τα ηνία έπειτα από δύο μήνες πολιτικού χάους.

«Σήμερα, η κυβέρνηση που σχηματίζεται είναι μία κυβέρνηση πολιτικών. Είναι μία κυβέρνηση που θέλει να χρησιμοποιήσει όλη της την πολιτική δύναμη για να εργαστεί σε δύο κατευθύνσεις: κυρίως να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ιταλών πολιτών στην πολιτική και εν συνεχεία να καταπολεμήσει την ανεργία» είπε ο Ενρίκο Λέτα.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ενρίκο Λέτα είπε επίσης πως ζήτησε από την γερμανίδα Καγκελάριο «συμβουλές για το πώς να καθοδηγήσει έναν μεγάλο συνασπισμό».