Οι περιπέτειες των μεταναστών αποκτούν ήχο μέσα από τη μουσική παράσταση της Σαβίνας Γιαννάτου «Πλανόδιες ιστορίες», έναν μουσικό διάλογο ανοιχτό σε αυτοσχεδιασμούς και σε προβληματισμούς για το Μεταναστευτικό.

Το ποίημα «Ερημη χώρα» του Τ.Σ. Ελιοτ ήταν ο βασικός καμβάς αρχικά, τεχνικά προβλήματα όμως μπήκαν στη μέση. «Δεν καταφέραμε να πάρουμε άδεια, αλλά δεν εγκαταλείψαμε την ιδέα. Το θέμα της μετανάστευσης πάντοτε με ενδιέφερε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει κάποιον μετανάστη. Είναι μέσα στη ζωή μας», λέει στα «ΝΕΑ» η Σαβίνα Γιαννάτου.

Η μουσική παράσταση δίνει χώρο στις ιστορίες των ανθρώπων που δοκιμάστηκαν σε δύσκολες περιπλανήσεις μέχρι εδώ. Οι ηχογραφημένες αφηγήσεις των επικίνδυνων ταξιδιών τους με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή θα ανοίξουν έναν διάλογο με τη μουσική που έγραψε η τραγουδοποιός και τους αυτοσχεδιασμούς των μουσικών της παράστασης.

«Ο άνθρωπος όταν θέλει να σωθεί σκέφτεται τα πάντα. Οταν είσαι ζωντανός κάτι βρίσκεις. Δρόμο. Για να σωθείς». Είναι ένα απόσπασμα από το γράμμα μιας αλβανής μετανάστριας, το οποίο θα μπλεχτεί με στίχους από τη σαιξπηρική «Τρικυμία», ένα βουλγαρικό παραδοσιακό τραγούδι και ένα αραβικό. Η Βαβέλ από την Παλαιά Διαθήκη εναρμονίζεται με τα φαρσί, τα αραβικά, τα γεωργιανά, τα αφγανικά, τα αλβανικά.

«Υπάρχουν όμως στιγμές», επισημαίνει η Σαβίνα Γιαννάτου, «που το κείμενο, το ντυμένο με μουσικές, είναι απλώς κάποιες σκόρπιες λέξεις. Αλλωστε, δεν επιχείρησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ ούτε μια θεατρική παράσταση. Φτιάχνω μουσική μέσα από τον λόγο και τις διαφορετικές φωνές».

Σκόρπιες λέξεις από τη ζωή τους. Οπως αυτές που έγραψε ένας πακιστανός μετανάστης: «Πριν πάω δρόμο, Ελληνας μου λέει: εσύ πεινασμένος, έλα, φάμε μαζί. Τέτοια πράγματα τα πρώτα δύο χρόνια. Αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο τώρα. Είναι Χρυσή Αυγή. Δεν θέλω εγώ φασαρία. Εγώ είμαι μόνο εργάτης, δεν είμαι μάγκας».

Μέσα από τέτοιες εικόνες επιχειρεί, μουσικά, να προσεγγίσει το περίπλοκο φαινόμενο της μετανάστευσης η Σαβίνα Γιαννάτου. Και μέσα από μια πολύτροπη διαδρομή –που έχει στο ενεργητικό της –στο μεσαιωνικό και αναγεννησιακό τραγούδι, τη βαλκανική, σεφαραδίτικη και μεσογειακή παράδοση. Δεν ξέρει αν αυτή την παράσταση θα την παρακολουθήσουν μετανάστες γιατί, όπως διευκρινίζει: «Δεν είναι μια συναυλία, ένα θέμα που θα προσφέρει διασκέδαση. Οταν κάνεις κάτι για κάποιους άλλους, κατ’ αρχάς πρέπει να αρέσει στους ίδιους. Για τον λόγο αυτό θα τους δείξω κάποια βίντεο, ειδικά εκείνα που τους αφορούν».

Στην παράσταση θα συνδράμουν οι χρόνια συνεργάτες της, μουσικοί πρώτης γραμμής, Χάρης Λαμπράκης, Μιχάλης Σιγανίδης, Σωκράτης Σινόπουλος, Ανδρέας Λινός, Ευγενία Καρλαύτη, Μανώλης Μανουσάκης, Μαξίμ Μανκόφσκι. Στη σκηνή θα βρεθούν η τυνήσια τραγουδίστρια Λάμια Μπεντιούι, ο Γιάννης Δεσποτάκης στα φωνητικά και, ως αφηγητής, ο ποιητής Γιώργος Κοροπούλης.