Σε μονομαχία στο Ελ Πάσο βλέπω να εξελίσσεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οχι, δεν θα έχει τον Κλιντ Ιστγουντ σε ρόλο κυνηγού επικηρυγμένων. Θα έχει όμως τριβές, καθώς πληροφορούμαι ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία σημεία που θα προκαλέσουν κόντρες ανάμεσα σε τουλάχιστον τρεις ομάδες.

ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ σχετίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και όχι μόνο. Μαθαίνω ότι οι ενδιαφερόμενοι καθαρίζουν ήδη τα τουφέκια τους για το θέμα των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ (λέγε με ΣΥΡΙΖΕΛ και Λούκα Κατσέλη), το θέμα της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, καθώς και το θέμα του ευρώ και της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη (λέγε με εξελίξεις στην Κύπρο).

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι ότι οι τρεις ομάδες που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά με τη θέση που θα πάρουν για τα φλέγοντα προαναφερθέντα ζητήματα δεν είναι κατ’ ανάγκη αντίπαλες. Εξηγούμαι: πρόκειται για την ομάδα του Αλέξη Τσίπρα (ΑΡΕΝ), την Ανάσα (ΑΚΟΑ – Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά, Ρόζα, μέρος του Κόκκινου) και την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη (φωτογραφία). Θυμίζω ότι η Ανάσα θεωρείται προεδρικής επιρροής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα ταυτιστεί με τις απόψεις του Τσίπρα.

ΕΞΟΥ και δεν αποκλείω να διαμορφωθούν συμμαχίες α λα καρτ με την ομάδα του Λαφαζάνη. Για παράδειγμα, στο θέμα της δημοκρατίας, οι της Ανάσας συμφωνούν με την Αριστερή Πλατφόρμα ότι πρέπει να αποφασίζουν τα όργανα και όχι ένας άνθρωπος, δηλαδή ο πρόεδρος. Οσο για την παραμονή στην ευρωζώνη, θεωρούν ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφή. Διακηρύττουν, όμως, κάτι σε στυλ «καμιά θυσία για το ευρώ». Λέγε με σύγχυση, δηλαδή…

ΤΟ ΚΛΟΥ είναι οι συμμαχίες, τις οποίες δεν βλέπουν ούτε προς τον Πάνο Καμμένο και τη Λούκα Κατσέλη ούτε προς το ΚΚΕ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την άλλη πλευρά. Αλέξη, πες αλεύρι…

Ενώ εσύ κοιμόσουν

Τελικά είχε δίκιο η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φέρεται σε ένα από τα δύο κρίσιμα Eurogroup για την Κύπρο να εξέφρασε απορία του τύπου «αναρωτιέμαι γιατί δεν ακούγεται η φωνή της Γαλλίας, μέσα στο Eurogroup». Επειδή ο γάλλος υπουργός κοιμόταν στη δεύτερη και πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο, όπως παραδέχθηκε. Δεν είναι, όμως, το μόνο ευτράπελο που αφορά τον Πιερ Μοσκοβισί. Πληροφορούμαι ότι στην τηλεδιάσκεψη των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο Eurogroup, κάποια στιγμή ζήτησαν από τον Μοσκοβισί να πει την άποψή του για ένα τεχνικό ζήτημα. Τότε, ακούστηκε μια άγνωστη φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής να λέει «αυτή τη στιγμή ο υπουργός είναι κάπου μόνος του και δεν σας ακούει». Ελπίζω να μην κοιμόταν πάλι…

Αποζημιώσεις

Τον δρόμο προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παίρνει το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, το οποίο έχει σταλεί διαβαθμισμένο ως απόρρητο στο υπουργείο Εξωτερικών. Πληροφορούμαι ότι το βήμα αυτό αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη που είχε χθες το βράδυ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις το Νομικό Συμβούλιο γνωμοδοτήσει επί του πορίσματος, το ζήτημα μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση. Να το δω και να μην το πιστέψω.

Κονκλάβια

Το σχέδιο «Αθηνά» δεν το θέλουν, όπως δεν ήθελαν και τον νόμο-πλαίσιο. Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει τους πρυτάνεις από το να θέλουν να αυτοαναγορευθούν σε θεσμικούς συμβούλους της Πολιτείας για τα πανεπιστήμια. Οχι μόνο δεν αστειεύονται αλλά προτείνουν στον υπουργό Παιδείας να υιοθετήσει σχετικό νόμο, προκειμένου η άτυπη σήμερα Σύνοδός τους να επισημοποιηθεί. Μαθαίνω ότι μία από τις αποφάσεις που έλαβαν στη Σύνοδο που είχαν το Σαββατοκύριακο είναι να προτείνουν τη θεσμική κατοχύρωση της Συνόδου των Πρυτάνεων ως συντονιστικού οργάνου των πανεπιστημίων της χώρας και ως θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας για θέματα πανεπιστημιακής Παιδείας. Με την ευκαιρία, τους προτείνω να κατοχυρώσουν και τη θέση τους στο κονκλάβιο, ώστε να έχουν λόγο στην εκλογή του επόμενου Πάπα…

Φαρσοβόμβες

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τη θεωρία του χάους και το φαινόμενο της πεταλούδας για να αντιληφθεί πόση ζημιά προκαλούν στην απονομή δικαιοσύνης τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα-φάρσες για βόμβα που γίνονται τον τελευταίο καιρό στο Εφετείο της Αθήνας. Εξού και τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια και κυρίως στο Εφετείο της Αθήνας, όπου εκδικάζονται όλα τα κακουργήματα, αποτέλεσαν το θέμα σύσκεψης που πληροφορούμαι ότι είχαν χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννης Τέντες και ο προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας Βασίλης Μαχαίρας. Το φιρμάνι που έβγαλαν λέει ότι θα τοποθετηθούν μηχανήματα ώστε να ελέγχονται όλοι όσοι μπαίνουν στο δικαστικό μέγαρο. Γιατί έπρεπε να προηγηθούν όλα αυτά για να αποφασιστεί το αυτονόητο;

Οχι άλλο κάρβουνο

Ζήτημα διασυρμού της Βουλής και του κοινοβουλευτισμού από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θέτει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό ο Δημήτρης Κρεμαστινός (φωτογραφία). Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις διαρροές των διαλόγων και των αντιπαραθέσεων στους δημοσιογράφους και αναρωτιέται αν θα επιτρεπόταν σε μέλη Ανακριτικής Επιτροπής της Δικαιοσύνης να εμφανίζονταν το βράδυ στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να περιγράφουν τι συμβαίνει στις συνεδριάσεις τους. Εξού και ο Κρεμαστινός προτείνει από εδώ και στο εξής οι συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται σε χώρο που δεν θα είναι εύκολα προσβάσιμος, όπως στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς και να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσα μέλη εμφανίζονται σε μέσα ενημέρωσης. Δύσκολο το βλέπω, αλλά πες πες κάτι μένει…