Δύο εμφανίσεις του στη Ρωσία, προγραμματισμένες για τις 7 και 8 Ιουνίου στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη αντίστοιχα, ματαίωσε ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτής του βρετανικού συγκροτήματος Dire Straits Μαρκ Νόπφλερ. Αιτία, η αντίθεσή του σε πρόσφατες αιφνίδιες έρευνες των ρωσικών αρχών στα γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Με δεδομένη την κατάπνιξη των οργανώσεων, αποφάσισα δυστυχώς την ακύρωση των επικείμενων συναυλιών μου τον Ιούνιο στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη», έγραψε ο Νόπφλερ στην ιστοσελίδα του. «Πάντα μου άρεσε να παίζω στη Ρωσία και τρέφω μεγάλη αγάπη για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Ελπίζω ότι το τωρινό κλίμα θα μεταβληθεί σύντομα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν εφόδους σε γραφεία περισσότερων από εκατό μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε μια επιχείρηση που οι επικριτές της είδαν σαν απόπειρα της κυβέρνησης να καταστείλει τις πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας. Τον περασμένο Νοέμβριο, το κυβερνών κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία», πέρασε νόμο που ορίζει ότι όσες οργανώσεις χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, οφείλουν να καταχωρούνται σαν «ξένοι αντιπρόσωποι».

Οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται ότι οι έρευνες είναι υπόθεση ρουτίνας και ότι ο νόμος σχεδιάστηκε για να περιορίσει τις έξωθεν παρεμβάσεις, αρκετοί όμως υποστηρίζουν ότι σκοπό έχουν να καταστείλουν τις αντιπολιτευόμενες φωνές. Ο Πάβελ Τσίκοφ, μέλος του ρωσικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα περίπου 2.000 οργανώσεις έχουν στοχοποιηθεί, με έρευνες και επιθεωρήσεις που συνδέονται με τον νόμο περί ΜΚΟ.

Ο Νόπφλερ έχει εκφράσει και στο παρελθόν τις απόψεις του για την κατάσταση στη Ρωσία. Μαζί με καλλιτέχνες όπως η Μαντόνα, ο Στινγκ και ο Πολ Μακάρτνεϊ, δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο την υποστήριξή του στο συγκρότημα Pussy Riot, όταν τρία μέλη του καταδικάστηκαν για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και χουλιγκανισμό, εξαιτίας μιας «πανκ προσευχής» κατά του Βλ. Πούτιν, στο Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα.

«Κάθε φορά που ένα πολιτικό καθεστώς ή ένα θρησκευτικό κατεστημένο αρνείται να αποδεχτεί την κριτική, παρουσιάζεται σαν καταπιεστικό, οπισθοδρομικό και ανασφαλές», έλεγε τότε ο Νόπφλερ. «Αυτή η ετυμηγορία θα μειώσει τη Ρωσία στα μάτια του κόσμου. Καταδικάζω τις ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν σε αυτούς τους νέους ανθρώπους και υποστηρίζω για όλους το δικαίωμα στη διαμαρτυρία».