Υπάρχει άραγε κάποιος που δεν αγαπάει τη σοκολάτα; Αμφιβάλλω. Οποιος μάλιστα έχει τύχει να δοκιμάσει το υπέροχο, σκούρο, βελούδινο ρόφημα που σερβίρεται στα διάσημα παριζιάνικα Angelina και Le Boulanger des Invalides και στο Caffe Rivoire της Φλωρεντίας δεν αλλάζει με τίποτα την ανυπέρβλητη γεύση του. Βεβαίως, η τέλεια ζεστή σοκολάτα δεν γίνεται με σκόνη κακάου. Φτιάξτε τη με σοκολάτα και θα καταλάβετε τη διαφορά. Για δύο άτομα, χρειαζόμαστε 450 ml πλήρες γάλα, 70 γρ. σοκολάτα 70%, 30 γρ. σοκολάτα γάλακτος, 75 ml κρέμα γάλακτος, μια πρέζα αλάτι και προαιρετικά 1/4 κ.τ.γ. κανέλα σκόνη.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 150 ml γάλα, ρίχνουμε τις σοκολάτες τριμμένες και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσουν χωρίς να βράσουν. Προσθέτουμε το αλάτι και την κανέλα. Χτυπάμε ελαφρά το υπόλοιπο γάλα με την κρέμα και το ρίχνουμε στη λειωμένη σοκολάτα. Σερβίρουμε σε μεγάλες κούπες.

Η κανέλα και η βανίλια είναι τα πιο συνηθισμένα αρωματικά της ζεστής σοκολάτας, όμως κάποιοι ζαχαροπλάστες προτείνουν επίσης τριμμένο μοσχοκάρυδο, μαύρο και ροζ πιπέρι, κάρδαμο ή άρωμα λεβάντας, μπράντι, ρούμι, ακόμη και λίγο καφέ εσπρέσο.

Οι Μάγια και οι Αζτέκοι έπιναν τη σοκολάτα τους με καυτερή πιπεριά. Μπορείτε λοιπόν να προσθέσετε μια μικρή πιπεριά τσίλι κομμένη στη μέση, αφού αφαιρέσετε τους σπόρους, που θα τη βγάλετε πριν σερβίρετε το ρόφημα.