«Είμαι βαθιά ευγνώμων στη χώρα μου.Στην Ιταλία χρωστάω τα πάντα.Γι’ αυτό και με πονάει να τη βλέπω έτσι.Και νιώθω την ανάγκη να μιλήσω για να επισημάνω τον κίνδυνο αλλά και κάποιες ευκαιρίες», λέει ο Ρικάρντο Μούτι στην «Κοριέρε ντε λα Σέρα». Ο διάσημος ιταλός αρχιμουσικός, που έχει διευθύνει κορυφαίες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, δεν διστάζει να πάρει θέση στα πολιτικά πράγματα λόγω της κρίσης που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη με βαρύτατες συνέπειες για τη χώρα του.
«Δεν θέλω να κρίνω τους πολιτικούς, αλλά το επίπεδο των τελευταίων ετών είναι αποθαρρυντικό. Αν παρακολουθήσετε τρεις πολιτικούς στην τηλεόραση, γκρινιάζουν και δεν καταλαβαίνετε τίποτα. Εγώ πιστεύω στη διαλεκτική, στον σεβασμό», επισημαίνει. «Οι περικοπές στον πολιτισμό, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική αποτελούν ντροπή, αλλά δεν με εκπλήσσουν διότι οι πολιτικοί ουδέποτε έρχονται σε συναυλίες, θέατρα, ορχήστρες. Οσοι ενδιαφέρονται πραγματικά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού», λέει.

Οσο για τον Μπέπε Γκρίλο που προέρχεται από τον χώρο της τέχνης; «Το να ασκείς κριτική χωρίς να δίνεις αξιόπιστες λύσεις είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να κάνει. Αν διηύθυνε μια ορχήστρα, θα έλεγε ότι απλώς δεν προχωρά. Δεν θα έδινε λύσεις. Οι Ιταλοί έχουν κουραστεί από την παλαιού τύπου πολιτική και τώρα έχουν ανάγκη να δουν φως στην άκρη του τούνελ. Είμαστε κι εμείς όμως προκατειλημμένοι σχετικά με το ποιος είναι ο καλλιτέχνης και το ποιος κάνει τον καλλιτέχνη. Ο καλλιτέχνης δεν είναι όποιος είναι ξεμαλλιασμένος, λίγο παλαβός, με γένια που χειρονομεί και προσβάλλει», καταλήγει ο σπουδαίος αρχιμουσικός.