Την έκρηξη της παράνομης οπλοκατοχής στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σώματα ασφαλείας στην αντιμετώπισή της, παραδέχθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα είναι γεμάτη με καλάσνικοφ».

Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε πάντως ότι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει. «Δεν χρειάζεται πολύ καιρός για να γίνει αυτό, μην έχετε την εντύπωση ότι χρειάζονται κατασκευές, πράγματα, θαύματα. Είναι κάτι το εξαιρετικά απλό, έχει να κάνει κυρίως με κανονισμούς και με πάρα πολύ μικρές ενισχύσεις και μπορούμε μέσα σε ελάχιστες μέρες, σε λιγότερο από ένα μήνα να τις έχουμε αυτές τις φυλακές υψίστης ασφάλειας. Τις είχα σχεδιάσει ως Υπουργός Δικαιοσύνης το μικρό διάστημα του 2009 που ήμουν σε αυτή τη θέση και νομίζω ότι είναι κάτι που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί πάρα πολύ γρήγορα» τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός προσέθεσε πως «παρότι χρειάζονται και περισσότερες (φυλακές), πρέπει να έχουμε και διαφορετικές φυλακές». Και υπογράμμισε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα, μίας άλλης τάξης εγκληματικότητα. Ξέρετε η χώρα είναι γεμάτη με Καλάσνικοφ. Αυτό το πράγμα δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί».

Ο ίδιος εξήγησε και το πώς η Ελλάδα έγινε ένα τόσο μεγάλο οπλοστάσιο και πώς μπήκαν τόσα όπλα στη χώρα:«Η χώρα έχει ατελείωτα σύνορα, πρέπει να σας πω ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ίση με την ακτογραμμή της Αφρικής. Επίσης έχουμε χερσαία σύνορα σε ορεινούς όγκους τα οποία δεν φυλάσσονται. Αρα λοιπόν το θέμα δεν είναι πώς μπήκαν (τα όπλα), νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε πως μπήκαν, αυτό το οποίο νομίζω έχει τεράστια σημασία είναι να δούμε πως αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται και έχουν αλλάξει συνολικά τις συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα. Πρέπει να δούμε ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε μία πρόκληση που δεν υπάρχει δεύτερη στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας και που ίσως είναι η πιο δύσκολη που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα σήμερα».