Ονομάζονται emoticons (ή smileys) και αναπαριστούν τις εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου: χρησιμοποιώντας σημεία στίξης, αριθμούς και γράμματα ο χρήστης γνωστοποιεί γραπτώς τις αντιδράσεις ή την ψυχική του διάθεση.
Στη συνέχεια γέμισαν… δάκρυα, άρχισαν να βγάζουν τη γλώσσα, να κλείνουν το μάτι, να ουρλιάζουν, να γελάνε, ακόμη και να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Σήμερα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας ψηφιακής γλώσσας, ενθουσιάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους (κυρίως νεότερης ηλικίας) αλλά και εξοργίζοντας άλλους τόσους, οι οποίοι μιλούν για ακόμη ένα πλήγμα που δέχεται η γλώσσα (μετά τα greeklish και τα αρκτικόλεξα τύπου lol).
Τότε ο 35χρονος ερευνητής έστειλε ένα μήνυμα στους συναδέλφους του μέσω του Διαδικτύου (που ακόμη βρισκόταν σε εμβρυϊκό στάδιο), στο οποίο συμπεριέλαβε ένα χαμογελαστό προσωπάκι. «Προτείνω την παρακάτω ακολουθία χαρακτήρων ως σύμβολο αστεϊσμού: :-).
Διαβάστε το λοξά», έγραψε ο Φέλμαν. Δεν επρόκειτο για κρίση παλιμπαιδισμού, ο καθηγητής είχε διαπιστώσει ότι ορισμένες χιουμοριστικές αναρτήσεις που έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου στον ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων παρεξηγούνταν από συναδέλφους τους.
Οι φίλοι και οι εχθροί
Τα emoticons κάνουν θραύση κυρίως μεταξύ των νέων, στη γραπτή επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Τοποθετούνται στο τέλος μιας πρότασης ή μόνα τους, ως αντίδραση σε αυτό που μόλις έγραψε ο συνομιλητής μας (παράδειγμα: Χρήστης Α: Τι θα έλεγες να περνούσα από το σπίτι σου το απόγευμα; Χρήστης Β: :). Οπου χαμόγελο, σημαίνει αποδοχή της πρόσκλησης.
Τα περισσότερα θυμίζουν ανθρώπινο πρόσωπο, ιδίως αν τα παρατηρήσετε με αριστερόστροφη κλίση του κεφαλιού 90 μοιρών (μην το κάνετε κάθε φορά που σας στέλνουν emoticon!).
Εκτός από τα «παραδοσιακά» εικονίδια της χαράς και της λύπης [ 🙂 και 🙁 ], τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα κίτρινα smileys, οι αστείες φατσούλες που αντλούν την έμπνευσή τους από τα ιαπωνικά emoticons, γνωστά ως ιμότζι (emoji).
Τα πρώτα χρησιμοποιούνται για να αναπαραστήσουν ανθρώπινες εκφράσεις. Τα τελευταία ξεφεύγουν από τα όρια του ανθρώπινου προσώπου και απεικονίζουν τα πάντα: από ζώα και φαγητά, μέχρι οχήματα και συσκευές.
Ορισμένα από τα πιο διαδεδομένα emoticons είναι το κλάμα :'(, το γέλιο :D, η έκπληξη :O, η ευτυχία ^-^ και η αγάπη, η οποία συμβολίζεται με την ακόλουθη αυτοσχέδια καρδιά: <3.
Ωστόσο, το εν λόγω emoticon μπορεί να σημαίνει και… παγωτό χωνάκι. Τα περισσότερα από αυτά τα σύμβολα έχουν διπλή ή τριπλή σημασία. Μία αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό θα σας φέρει αντιμέτωπους με δεκάδες λίστες που παραθέτουν αντικρουόμενες ερμηνείες των emoticons.
Ευλογία ή κατάρα; Τριάντα ένα χρόνια μετά τη γέννησή τους, ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε: τι μας προσφέρουν τα emoticons;
Οι υπέρμαχοί τους υποστηρίζουν ότι προσδίδουν συναίσθημα στον γραπτό λόγο, δίνοντας στους χρήστες των υπολογιστών ένα εργαλείο για να εκφραστούν. «Πρώτη φορά οι άνθρωποι είναι σε θέση να μεταδώσουν τα θετικά τους συναισθήματα με ένα χαμόγελο, ή να εκφράσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα με ένα συνοφρύωμα», σημειώνει το Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον.
Ωστόσο, οι πολέμιοι των emoticons όχι μόνο τα χαρακτηρίζουν παιδιάστικο τρόπο επικοινωνίας, αλλά και υποστηρίζουν ότι αλλοιώνουν την έκφραση.
«Μισώ τα smileys επειδή είναι τεμπέλικα και δειλά. Επειδή ληστεύουν τις λέξεις και επιτρέπουν στους συγγραφείς να αποφύγουν ακόμη και να προσπαθήσουν να βρουν τις σωστές λέξεις και να τις βάλουν στη σωστή σειρά», έγραφε το 1996 ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Σικάγο Τρίμπιουν» Ερικ Ζορν.
- Εξαλλος ο Μαζωνάκης διέκοψε συναυλία του στην Κύπρο: «Ρε δεν σέβεστε τους ανθρώπους που είναι εδω;»
- Για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» κατηγορεί την Ελλάδα το ΥΠΕΞ της Τουρκίας – «Το διεθνές δίκαιο πρέπει να ισχύει για όλους», απαντά η Αθήνα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σκάνδαλο που προκάλεσε «σεισμό» στην κυβέρνηση – Ντόμινο πολιτικών εξελίξεων