Με την αθώωση των έξι από τους οκτώ αστυνομικούς που πρωταγωνίστησαν στην περίφημη «υπόθεση της ζαρντινιέρας» έκλεισε στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης η πολύκροτη υπόθεση.

«Εντός των ορίων των υπηρεσιακών τους καθηκόντων» ενήργησαν έξι από τους οκτώ αστυνομικούς στην «υπόθεση της ζαρντινιέρας», ενώ για τέσσερις εξ αυτών υπάρχουν επιπλέον αμφιβολίες ως προς τη συμμετοχή τους στον ξυλοδαρμό του Κύπριου Αυγουστίνου Δημητρίου! Ετσι έκριναν κατά πλειοψηφία χθες οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, για την υπόθεση του ξυλοδαρμού που έγινε το 2006 στην Πλατεία Σιντριβανίου.

Την απαλλαγή των έξι αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνταν για απλή συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, ζήτησε στην αγόρευσή του και ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος σημειωτέον είχε χειριστεί προανακριτικά την υπόθεση και είχε συντάξει το πόρισμα των ευθυνών. Αντίθετα, οι δύο κεντρικοί κατηγορούμενοι αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών με αναστολή, πετυχαίνοντας ωστόσο μείωση της πρωτόδικης ποινής τους.

«Νιώθω οργή και απογοήτευση. Αν δεν υπήρχαν οι κάμερες να καταγράψουν τον ξυλοδαρμό ίσως να αθωώνονταν και οι άλλοι δύο αστυνομικοί. Δεν θα ξανάρθω ποτέ στην Ελλάδα» δήλωσε ο Αυγουστίνος Δημητρίου, αποχωρώντας από το δικαστήριο.

Το σκεπτικό των δικαστών που πλειοψήφησαν στην απαλλαγή των έξι κατηγορούμενων ήταν ότι για τους τέσσερις εξ αυτών υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τη συμμετοχή τους στον ξυλοδαρμό. Οι άλλοι δύο που απηλλάγησαν, σύμφωνα με το δικαστήριο, απλώς συμμετείχαν στη σύλληψη του κύπριου σπουδαστή, χωρίς να τον χτυπήσουν, ενώ οι κινήσεις τους, όπως καταγράφηκαν από τις τηλεοπτικές κάμερες στην Πλατεία Σιντριβανίου, ήταν όλες «στο πλαίσιο των αστυνομικών τους καθηκόντων», σύμφωνα με την απόφαση.

Στους δύο αστυνομικούς που κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης εις βάρος του Αυγ. Δημητρίου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών με τριετή αναστολή, ενώ τους αναγνωρίστηκαν και ελαφρυντικά. Στις απολογίες τους ομολόγησαν ότι χτύπησαν τον Κύπριο, υποστηρίζοντας όμως ότι προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν. Λίγο αργότερα προκλήθηκε ένταση όταν ένας από τους δικηγόρους, περιγράφοντας το περιστατικό, είπε ότι «ο αστυνομικός έριξε μία ελαφριά κλωτσιά, χωρίς βία».

Σε πρώτο βαθμό και οι οκτώ αστυνομικοί είχαν κριθεί ένοχοι και τους είχαν επιβληθεί ποινές φυλάκισης από 15 μήνες έως και 3 χρόνια και 3 μήνες, με αναστολή. Στα μαλακά έπεσαν και από τα πειθαρχικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ. Στο εδώλιο, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε επεισόδια και αντίσταση είχε καθίσει και ο ίδιος ο Αυγ. Δημητρίου, ο οποίος απαλλάχθηκε. Για την ίδια υπόθεση προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια που του επιδίκασαν αποζημίωση 300.000 ευρώ.