Ο πρώτος, ο οποίος τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τον Μάρτιο του 2011, υποστήριξε ότι ουδέποτε έφθασε στα χέρια του τέτοια λίστα. Και επιπλέον διευκρίνισε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2011 ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τη «λίστα Λαγκάρντ».
ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Σε εκείνη τη σύσκεψη προτάθηκε να συσταθεί μία νομική επιτροπή στην οποία τα άτομα που καταγράφονταν στον κατάλογο θα έδιναν εξηγήσεις, ωστόσο αργότερα έμαθε ότι η όλη διαδικασία ανατέθηκε στον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη προκειμένου να συνάψει διακρατική συμφωνία με τις ελβετικές Αρχές.
Ο δεύτερος, που κατείχε την ίδια θέση από τον Μάρτιο του 2011 έως τον περασμένο Αύγουστο, ξεκαθάρισε ότι στο επίμαχο στικ δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, τόνισε ότι το παρέλαβε από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το παρέδωσε τον Αύγουστο του 2011 στον τότε υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, διατυπώνοντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα αξιοποίησής του. Και αυτό διότι επρόκειτο για προϊόν παράνομης συναλλαγής και άρα δεν μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο έρευνας.
ΔΕΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. Από την πλευρά του ο κ. Καπελέρης είπε στους βουλευτές της επιτροπής ότι έλαβε από τον τέως υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου ένα «τυπωμένο χαρτί με δέκα ονόματα ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό, για τα οποία μου είπε να κάνω το οικονομικό τους προφίλ. Αυτό έκανα, μέσα σε δύο ημέρες.. Βρήκα το ΑΦΜ τους, τις ΔΟΥ που ανήκουν, τη διεύθυνσή τους και την εργασία του καθενός. Δεν ήταν πολιτικοί ούτε και επώνυμοι επιχειρηματίες της τελευταίας 15ετίας ή 20ετίας», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι «το φλασάκι ήταν αρχείο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών» και ότι το παρέλαβε ατύπως «χέρι με χέρι από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μου είπε ότι περιέχει ονόματα καταθετών σε συγκεκριμένη τράπεζα της Ελβετίας και ότι αυτό έχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές φορολογικές Αρχές. Ο τρόπος αυτής της άτυπης παράδοσης και παραλαβής δείχνει ότι είναι προϊόν εγκλήματος, αλλιώς θα είχε πρωτοκολληθεί», είπε ο κ. Διώτης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν κράτησε αντίγραφο.
Αντίθετα, το «άνοιξε ηλεκτρονικά» είδε τα ονόματα –«μου έκανε εντύπωση ότι ήταν ενιαίο, είναι πολλές σελίδες με την έννοια της καρτέλας» –και πρόσθεσε ότι στην πρώτη συνάντησή του με τον Β. Βενιζέλο, τον Αύγουστο του 2011, εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματος του τότε υπουργού Οικονομικών σε «σύντομη συζήτηση μαζί του ανέφερα τη νομική άποψή μου πως ήταν προϊόν εγκλήματος, άποψη που, όπως συμπλήρωσε, αργότερα συμμερίστηκε και ο Β. Βενιζέλος.
«Η διαδικασία ήταν άτυπη και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς το στικ παρά μόνον ατύπως», είπε ο κ. Διώτης. Και όταν ρωτήθηκε για ονόματα και τάξη οικονομικού μεγέθους των καταθέσεων στην Ελβετία, αν δηλαδή αυτά ανέρχονται σε δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, απάντησε: «Εχω την εντύπωση ότι τα πρόσωπα ανάγονταν στη δεκαετία του ’90. Δεν βρήκα ονόματα πολιτικών. Τότε δεν μετρούσαμε σε ευρώ αλλά σε δολάρια ή άλλα νομίσματα. Εάν ήταν εκατοντάδες εκατομμύρια, πάντως, θα το είχα συγκρατήσει. Δεν θυμάμαι…»
Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου εάν είχε και άλλες επαφές με τον κ. Βενιζέλο για να προχωρήσει την υπόθεση, υποστήριξε ότι «δεν ξανασυζητήσαμε ποτέ την ύπαρξη του αρχείου», σημείωσε δε ότι δεν τίθεται, κατά την άποψή του, θέμα συγκάλυψης. Αναγνώρισε επίσης ότι μπορεί να έγιναν ατυχείς χειρισμού ή παραλείψεις σε σχέση με την αξιοποίηση της λίστας και τόνισε πως εάν ελάμβανε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να προχωρήσει την έρευνα «θα το είχα πράξει».«Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος να μην προχωρήσει η έρευνα. Ανέμενα να μου δοθούν οδηγίες.Δεν είχα όμως ενημέρωση…» είπε χαρακτηριστικά.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Οι δύο τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην επίμαχη υπόθεση του κτηματομεσίτη Γ. Καρούζου και τις καταγγελίες εις βάρος του των Ζωγραφάκη και Λιβανού.
Ο μεν κ. Καπελέρης είπε ότι τον Ιούνιο του 2010, «όταν έφθασε στην υπηρεσία η σχετική καταγγελία, διατάχθηκε φορολογική έρευνα για τις εταιρείες του κ. Καρούζου και τον Ιανουάριο του 2011 του επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για φορολογικές παραβάσεις». Ο δε κ. Διώτης έκανε γνωστό ότι δέχθηκε στο γραφείο του τους δύο αντίδικους του Καρούζου, πως γνώριζε για την εισαγγελική έρευνα και ότι «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μου είπαν για πολιτικά πρόσωπα».
Τέλος, ο νυν διοικητής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, απαντώντας σε εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, διευκρίνισε ότι «σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στο όνομα του κ. Π. Καμμένου ουδεμία λίστα στην οποία αναγράφεται το όνομά του υπάρχει στην υπηρεσία μας».