Ενώ ο ίδιος χθες το απόγευμα δέχθηκε επισήμως τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιάννη Ομήρου, συνεργάτες του επικαλέστηκαν την παράγραφο 9 του άρθρου του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να αναθέσει σε ένα ή περισσότερα μέλη του προεδρείου «γενικά ή ειδικά και κατά περίπτωση καθήκοντα, που ανήκουν στην αρμοδιότητά του, καθορίζοντας ταυτόχρονα και τους όρους άσκησής τους, αν το κρίνει σκόπιμο».

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά, από τον χώρο της αντιπολίτευσης, η οποία υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής εφηύρε ένα «τέχνασμα ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο». Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν επικαλούμενοι άλλο άρθρο του Κανονισμού, ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής αντικαθίσταται από έναν εκ των αντιπροέδρων εφόσον ο ίδιος κωλύεται κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.

Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ενώ σήμερα αναμένεται η επικοινωνία του με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, διεμήνυσε μέσω στενών συνεργατών του ότι θα ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και να προμηθευτεί ως βαλλόμενος τον φάκελο της δικογραφίας.

Την ίδια στιγμή συνομιλητές του άφηναν να διαρρεύσει ότι ο πρόεδρος της Βουλής σκέφτεται ακόμη και να παραιτηθεί του αξιώματός του στην περίπτωση που δεν διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεσή του – μάλιστα αυτό άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος κατά τις συνομιλίες που είχε με τους γενικούς γραμματείς των ΚΟ με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει την απόφασή του στους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, καθώς και στα προεδρεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν θα προεδρεύει στην καθιερωμένη – μία φορά την εβδομάδα – κοινοβουλευτική διαδικασία που ονομάζεται Διάσκεψη των Προέδρων ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή έχει δικαίωμα να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του Κοινοβουλίου έπειτα από πρόταση μομφής εναντίον του τουλάχιστον 50 βουλευτών και εφόσον υπερψηφιστεί, τότε λήγει η θητεία του.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ. Στο μεταξύ με το θέμα της λίστας πολιτικών προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ πρόκειται να ασχοληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ύστερα από σχετικό αίτημα του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος ζητεί να κληθούν να ενημερώσουν τους βουλευτές νυν και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.