Με… ποσόστωση στελεχώθηκαν οι γενικές γραμματείες αφού οι ισορροπίες, βάσει της εκλογικής δύναμης κάθε κόμματος που μετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση, τηρήθηκαν ευλαβικά.

Η ανακοίνωση των γραμματέων των υπουργείων έγινε σε χρόνο ρεκόρ με την κλασική μέθοδο χωρίς open.gov, ενώ τις λεπτές διαπραγματεύσεις είχαν αναλάβει τρεις εξ απορρήτων συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών: Δημήτρης Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας από τη ΝΔ, Στέλιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη Δημοκρατική Αριστερά. Παρότι υπήρξαν περιπτώσεις που και τα τρία κόμματα «διεκδίκησαν» την ίδια θέση, ή διατυπώθηκαν επιφυλάξεις ιδίως για ορισμένα παλαιά στελέχη, τελικά η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς καβγάδες. Δεν έλειψαν όμως και οι αιχμές για τη διαδικασία. Ο βουλευτής της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης με δηλώσεις του (Flash) ευχήθηκε τη θεσμοθέτηση μόνιμων γραμματέων, «για να μη γίνει το open.gov, κουμπάροι.gov».

Από τους γραμματείς υπουργείων που ανακοινώθηκαν χθες, οι έξι «χρεώνονται» στη Δημοκρατική Αριστερά, οι δεκαεφτά στο ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι αποτελούν προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, σημειώνεται η έντονη παρουσία στελεχών της καραμανλικής πτέρυγας του κόμματος, δηλαδή στελέχη που κατείχαν κυβερνητικές και κομματικές θέσεις την περίοδο 2004-2009, ενώ παράλληλα απουσιάζουν συνεργάτες και πρόσωπα που συνδέονται με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με εξαίρεση τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ανδρέα Κατσανιώτη, συνεργάτη του Γ. Μουρούτη.

Στην καραμανλική πτέρυγα «χρεώνεται» ο Μένιος Δασκαλάκης, πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ και μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, ο οποίος τοποθετήθηκε γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο Σπ. Ευσταθόπουλος γ.γ. Βιομηχανίας, συνεργάτης του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος ο οποίος ήταν στην ίδια θέση επί Γ. Αλογοσκούφη, ο Θαν. Ανδρεουλάκος γ.γ. Προστασίας του Πολίτη που ήταν γ.γ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή (αδελφός του πρώην υπουργού Απ. Ανδρεουλάκου). Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Πελοπίδας Καλλίρης, μπορεί να μην τον ακολούθησε στη Βουλή, αναλαμβάνει όμως γ.γ. Υγείας – είχε διατελέσει και πρόεδρος του ΟΔΙΕ επί Καραμανλή -, ενώ ο άλλος γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Πάτροκλος Γεωργιάδης, της «ομάδας» Αγγέλου – Ζαγορίτη, είχε διατελέσει και γ.γ. Εσωτερικών επί Προκόπη Παυλόπουλου. Μεταξύ των γαλάζιων γραμματέων περιλαμβάνονται και δύο θεαματικά come back, και τα δύο από τη Μαγνησία: ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας και η πρώην βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή αναλαμβάνουν γενικοί γραμματείς Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Ισότητας των φύλων αντίστοιχα.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων ο Χάρης Θεοχάρης που ανέλαβε καθήκοντα επί ΠΑΣΟΚ.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης παραμένει γενικός γραμματέας Εμπορίου ο Στέφανος Κομνηνός στη γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων παραμένει ο Πέτρος Σελέκος ο οποίος εισήλθε επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων διατηρείται ο Γιώργος Καλαϊτζής που είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες προτάθηκε από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού αλλά και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ηταν διευθυντής στο γραφείο του Θόδωρου Πάγκαλου και διατηρεί επαφές με την Αννα Διαμαντοπούλου.