Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης μερικών από τα πιο ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου έτους, όπως η εκτεταμένη ξηρασία στο Τέξας και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο στη Βρετανία – υπήρξε ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στη Γηραιά Αλβιώνα από το 1659. Ακραίες καιρικές καταστάσεις όμως παρατηρούνται και εφέτος: οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν από σφοδρό κύμα καύσωνα, την ώρα που η Ρωσία θρηνούσε περισσότερους από 100 ανθρώπους εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών και στα Βαλκάνια ο υδράργυρος χτυπά τους 40 βαθμούς.

Η ΕΚΘΕΣΗ. Σύμφωνα με την 22η ετήσια έκθεση αναφορικά με την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα πρακτικά της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, η υπερθέρμανση του πλανήτη ενδέχεται να είναι υπαίτια και για τις ασυνήθιστες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη το 2011, μια χρονιά η οποία ήταν σχεδόν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θερμότερη από ό,τι θα ήταν υπό κανονικές καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτέλεσε την αιτία εκδήλωσης άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν ανά την υφήλιο, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Ταϊλάνδη στο τέλος του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τη μελέτη, η βροχή που τις προκάλεσε δεν ήταν τόσο υπερβολική. Επίσης, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να συσχετιστεί η κλιματική αλλαγή με το πρόσφατο κύμα καύσωνα που έπληξε τις ΗΠΑ και είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή θερμοκρασιών-ρεκόρ στη διάρκεια μιας εβδομάδας. Ο Πίτερ Σκοτ, επιστήμονας του Βρετανικού Μετεωρολογικού Γραφείου και συντάκτης της έκθεσης που αποπειράται να εξηγήσει τις συσχετίσεις που ενδέχεται να υπάρχουν μεταξύ του άστατου παγκόσμιου καιρού και της κλιματικής αλλαγής, προσδιόρισε ότι «δεν διακρίνουμε απαραίτητα μια ξεκάθαρα ανθρώπινη επίδραση στα φαινόμενα που εξετάζονται».

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Η συσχέτιση μεταξύ μεμονωμένων ακραίων καιρικών φαινομένων και της ανθρώπινης επίδρασης στην κλιματική αλλαγή παραμένει ακόμη αμφίβολη». Σύμφωνα με τους αμερικανούς και βρετανούς επιστήμονες, η απόδοση των καιρικών φαινομένων στην κλιματική αλλαγή είναι δυνατή και έχει νόημα μόνο αν πραγματοποιείται με όρους πιθανοτήτων. Αυτό που με σιγουριά μπορούν να δηλώσουν οι επιστήμονες δεν είναι ότι όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλάζει η συχνότητα της εκδήλωσής τους. «Κάθε καιρικό φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα συμβαίνει στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος που αλλάζει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κάθριν Σάλιβαν, αναπληρώτρια διευθύντρια της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Αυτό που προσφέρει στους επιστήμονες και στους πολίτες η ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος είναι μια ανάλυση του τι έχει συμβεί ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν καλύτερα για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι πολλά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν ανά την υφήλιο επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των επιστημόνων για όσα μπορούν να συμβούν σε έναν πλανήτη που διαρκώς θερμαίνεται.

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ. Τα κύματα καύσωνα ιδιαίτερα είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθούν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ η αλλαγή στη συχνότητα των βροχών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο των ξηρασιών όσο και των σφοδρών καταιγίδων. Σε γενικές γραμμές, οι αρνητικές κλιματικές τάσεις που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία δεν παρουσίασαν καμία θετική αλλαγή. Η Αρκτική εξακολουθεί να θερμαίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης, ενώ ο πάγος της θάλασσας στην περιοχή βρισκόταν στο δεύτερο πιο χαμηλό επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Κατά τη διάρκεια του 2010 οι υπερβολικός αριθμός βροχών που σημειώθηκε είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης της θάλασσας, αλλά προς το τέλος του 2011 το νερό είχε ήδη επιστρέψει στους ωκεανούς, η στάθμη των οποίων συνεχίζει να αυξάνεται.
Σταθεροποίηση

Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων είναι ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η θερμοκρασία θα έχει σταθεροποιηθεί σε κανονικές για τον μήνα Ιούλιο θερμοκρασίες, δηλαδή η ανώτερη τιμή θα είναι 34 – 36 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και με τέτοιον καιρό κατά πάσα πιθανότητα θα κυλήσει ολόκληρος ο μήνας. Στο μεταξύ αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα η ζέστη θα είναι ανυπόφορη καθώς η θερμοκρασία θα φθάσει αύριο σε ορισμένες περιοχές τους 42 βαθμούς