Στριμωγμένος ανάμεσα στις εικονικές πραγματικότητες που κατατρύχουν την ελληνική πολιτική σκηνή και τη σκληρή πραγματικότητα των Βρυξελλών βρέθηκε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πραγματοποίησε την παρθενική εμφάνισή του στο Eurogroup. Ο έλληνας υπουργός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας οι ομόλογοί του των χωρών της ευρωζώνης διαφέρει απολύτως από τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβάνεται η ελληνική πολιτική ηγεσία. Και αυτό διότι οι μεν Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας έγκειται στην απροθυμία του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, ενώ στην Αθήνα κυριαρχεί η άποψη ότι τα περισσότερα από τα δεινά της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στη λάθος συνταγή του Μνημονίου. Επί της ουσίας πρόκειται για δύο ασύμπτωτες πολιτικές αντιλήψεις, τις οποίες ο νέος υπουργός Οικονομικών καλείται να συγκεράσει και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν.

ΤΟ… ΜΗΝΥΜΑ. Το πόσο δύσκολος είναι αυτός ο συγκερασμός ο Γιάννης Στουρνάρας το αντιλήφθηκε ευθύς μόλις επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τους ομολόγους του για το θέμα της επιμήκυνσης των χρόνων επίτευξης των στόχων του Μνημονίου. Του έδωσαν αμέσως να καταλάβει (ιδιαίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσκοβισί και της Γερμανίας κ. Σόιμπλε) ότι οποιοδήποτε ανάλογο αίτημα είναι «εκτός τόπου και χρόνου», ενώ οι πλέον ανελαστικοί τού κατέστησαν σαφές ότι αν όντως επιθυμεί να ζητήσει επισήμως από το Eurogroup να τοποθετηθεί επί του ζητήματος της επιμήκυνσης, τότε και αυτοί θα ζητήσουν επισήμως να τοποθετηθεί το Eurogroup επί του θέματος του συνεχιζόμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Ελλάδας. Του εξήγησαν επίσης ότι δεν είναι λογικό από τις τρεις χώρες που έχουν εφ’ όλης της ύλης Μνημόνιο, η Ιρλανδία να εμφανίζεται έτοιμη για επιστροφή στις αγορές, η Πορτογαλία να σημειώνει σημαντικές προόδους και η Ελλάδα να επιζητεί περισσότερο χρόνο και συνεπώς περισσότερα δάνεια. Ορισμένοι, δε (όπως για παράδειγμα οι Ολλανδοί που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο), του κατέστησαν σαφές ότι ακόμη και αν οι ίδιοι συναινούσαν σε ανάλογο ελληνικό αίτημα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση έγκρισης των νέων χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα από τα Κοινοβούλια των χωρών τους. Στην περίπτωση της Ολλανδίας είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μερικές εβδομάδες προ των εκλογών οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πρώτο κόμμα έναν πολιτικό σχηματισμό στον οποίο κυριαρχεί η άκρα Αριστερά και ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της παύσης όλων των ενισχύσεων των κρατών της ευρωζώνης προς τους αδύναμους κρίκους της. Ανάλογες αντιλήψεις επικρατούν σε πολλές χώρες, κυρίως δε σε αυτές που εξακολουθούν να διατηρούν τα περιβόητα τρία Α των οίκων αξιολόγησης και συνεπώς έχουν ακόμη τη δυνατότητα να δανείζονται φθηνά από τις αγορές και στη συνέχεια να δανείζουν τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, ουδείς απέκλεισε στον Γιάννη Στουρνάρα ότι το θέμα μπορεί να τεθεί αργότερα, αφού οι πάντες αναγνωρίζουν ότι ένας από τους λόγους για τον οποίο η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση είναι και οι περιοριστικές πολιτικές του Μνημονίου. Αλλωστε την πιθανότητα της επιμήκυνσης την έχει ήδη προαναγγείλει, σε επίσημες δηλώσεις του προ των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Ουδείς απέκλεισε επίσης την πιθανότητα να αποφασιστεί στο μέλλον ότι θα ισχύσει και για την Ελλάδα η απαλλαγή του δημόσιου χρέους από το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο κατέστησαν σαφές στην ελληνική πλευρά ότι όλα αυτά είναι εξαιρετικά πρωθύστερα αφού προς το παρόν ουδείς γνωρίζει πώς θα απαλλαγεί το ισπανικό κράτος από το άχθος της διάσωσης των τραπεζών, αν και πώς θα ισχύσει το ίδιο για το ιρλανδικό κράτος και πώς θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον παρόμοιες περιπτώσεις.

Με δεδομένο αυτό το κλίμα, ο Γιάννης Στουρνάρας αντιλήφθηκε ότι η μόνη διέξοδος που υπήρχε για τη χώρα και τον ίδιο ήταν η παροχή εγγυήσεων ότι εφεξής η Ελλάδα θα ανεβάσει ταχύτητα, με στόχο την επίτευξη όλων των στόχων του Μνημονίου για το 2012.

Κατόπιν όλων αυτών, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά το τέλος των εργασιών του, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε επισήμως αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας όμως εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή στο μέλλον και καλώς εχόντων των πραγμάτων το θέμα θα συζητηθεί.