Προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα σε όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ φανερώνουν οι επιλογές του Βαγγέλη Βενιζέλου για τα δύο κεντρικά όργανα του Κινήματος, την Πολιτική και την Οργανωτική Γραμματεία.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν έλειψαν και οι αρνήσεις και οι πιέσεις αλλά και οι συμβιβασμοί, όπως επίσης και οι εκπλήξεις, καθώς από τα δύο όργανα απουσιάζουν ονόματα βενιζελικών που θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμετείχαν σε αυτά.

Ο κ. Βενιζέλος προτίμησε τελικώς να συμπεριλάβει πρώην βουλευτές και όχι ενεργούς βουλευτές στις δύο Γραμματείες με εξαίρεση τη λεγόμενη «τρόικα», Σκανδαλίδης, Χρυσοχοΐδης, Ανδρουλάκης, με τον τελευταίο μάλιστα να αρνείται τη συμμετοχή του επιλέγοντας ειδικές αποστολές ως ειδικός σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, εκτός Πολιτικής Γραμματείας βρέθηκαν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θάνος Μωραΐτης και Φίλιππος Σαχινίδης, τους οποίους ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να δραστηριοποιηθούν 100% στη Βουλή. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες ήταν γνωστό πως τόσο η Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην Πολιτική Γραμματεία για δικούς τους πολιτικούς λόγους ο καθένας. Πάντως, πηγές της Ιπποκράτους σχολίαζαν χθες ότι «οι πόρτες είναι ανοιχτές για τα συγκεκριμένα δύο στελέχη».

Αλλα δύο «όχι» προήλθαν και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος θα αναλάβει θέση ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και από την Εύα Καϊλή, η οποία συζητεί με τηλεοπτικό σταθμό για να αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του.

Εμπλοκή υπήρξε με την Τόνια Αντωνίου, η οποία ως γνωστόν συμμετείχε και στο Εκτελεστικό Γραφείο και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Βενιζέλος τής πρότεινε να ενταχθεί στην Οργανωτική Γραμματεία, όμως η ίδια – όπως λένε στην Ιπποκράτους – επιθυμούσε τη συμμετοχή της στην Πολιτική Γραμματεία.

Στις απουσίες από τα δύο όργανα καταγράφονται και εκείνες των κ.κ. Ρέππα, Καρχιμάκη και Παπουτσή.

Η Πολιτική Γραμματεία αποτελείται από 13 μέλη και η σύνθεσή της περιλαμβάνει και αμιγώς βενιζελικούς και παπανδρεϊκούς και στελέχη της Αριστερής Πρωτοβουλίας:

Νάσος Αλευράς, Νίκος Ανδρουλάκης, Βαγγέλης Αργύρης, Φώφη Γεννηματά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Πέτρος Ευθυμίου, Γιάννης Κουράκης, Πάνος Μπεγλίτης, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Κώστας Πανταζής, Συλβάνα Ράπτη, Κώστας Σκανδαλίδης (θα αναλάβει και επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ) και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μετέχουν επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης και ο συντονιστής της Οργανωτικής Γραμματείας Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται με αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο ΠΑΣΟΚ.

Στην Οργανωτική Γραμματεία συμμετέχουν πιο «κομματικά στελέχη» αλλά και πρώην βουλευτές, με τη ζυγαριά να γέρνει προς τους βενιζελικούς: Μιλένα Αποστολάκη, Χρύσα Αράπογλου, Γιώτα Γαζή, Βασίλης Εξαρχος, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Κώστας Ζώγας, Αλέξανδρος Θοδωράκος, Δημήτρης Καρύδης, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Παναγιώτης Κορμάς, Πάρις Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Στέλιος Σπαθής, Κώστας Σπηλιόπουλος, Αγγελος Τόλκας, Γρηγόρης Φελώνης, Εφη Χαλάτση.

ΠΙΕΣΕΙΣ. Μολονότι ο βασικός κορμός των ονομάτων στις λίστες ήταν έτοιμος εδώ και ημέρες, το γράψε – σβήσε συνεχίστηκε ώς την τελευταία στιγμή κι αυτό διότι ασκήθηκαν πιέσεις προς την ηγεσία για συμμετοχή στα όργανα. Μάλιστα, κορυφαίος φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δώσει άμεσα τα ονόματα στη δημοσιότητα και να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η νέα Πολιτική Γραμματεία και μία ημέρα μετά θα κάνει πρεμιέρα η Οργανωτική Γραμματεία.

Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος από τη μεγάλη δεξαμενή στελεχών επιλογή ενός μικρού αριθμού για τη συγκρότηση της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας», για να στείλει μήνυμα ενότητας: «Ολα τα στελέχη στρατεύονται εξίσου στην προσπάθειά μας. Ολοι είναι εξαιρετικά χρήσιμοι. Τους θέλω ενεργούς δίπλα μου στον αγώνα που δίνουμε για την πατρίδα και την παράταξη».

«ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ». Στελέχη της Ιπποκράτους έλεγαν χθες ότι πρόκειται για «ανοιχτά σε όλες τις τάσεις και τα ρεύματα όργανα» που συγκροτήθηκαν χωρίς αποκλεισμούς, τόνιζαν όμως ότι ειδικά στην Πολιτική Γραμματεία θα έπρεπε να συμμετέχουν πιο βαριά ονόματα.