Η Ισπανία των θριάμβων. Με τα Κύπελλα να φτιάχνουν μια αλυσίδα πανάκριβη, γεμάτη χρυσό. Euro, Παγκόσμιο Κύπελλο και ξανά Euro για μια ομάδα που δείχνει ασταμάτητη και θέτει συνέχεια νέους στόχους.

Τι έδειξε η Εθνική Ισπανίας; Και το κυριότερο, είναι αυτή η καλύτερη ομάδα που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες;

Τα μάτια του Ντούσαν Μπάγιεβιτς έχουν δει πολλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το Μουντιάλ του ’74, όταν έδρεψε δάφνες ως κυνηγός της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, και αργότερα ως προπονητής που παρακολούθησε την εξέλιξη των συστημάτων.

«Η Εθνική Ισπανίας πήρε τρία συνεχόμενα μεγάλα τουρνουά. Εχει δείξει πολύ μεγάλη ποιότητα. Ναι, στο παρελθόν είδαμε ομάδες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία. Πολύ δυνατές. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις εποχές. Δεν γίνεται. Αλλά με όσα βλέπουμε τώρα από την Ισπανία και με τα τρόπαια που παίρνει, ναι, ίσως είναι η καλύτερη ομάδα του αιώνα», αναφέρει ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς.

Τον ρωτάμε τι νέο φέρνουν στον τεχνικό τομέα οι Φούριας Ρόχας. Απαντά: «Η ποιότητα είναι απίστευτη σε όλες τις γραμμές. Ολοι γνωρίζουν τους ρόλους τους πολύ καλά. Καμιά ομάδα δεν μπορούσε να τους κοντράρει. Ισως μόνο σε κάποια διαστήματα ενός αγώνα, αλλά ποτέ σε όλο το 90λεπτο. Μόνο σε ένα ματς οι Ισπανοί δεν ήταν τόσο καλοί. Στα υπόλοιπα ήταν ανώτεροι από τους αντιπάλους, ακόμη κι αν δεν έπαιζαν στο 100%. Με ταχύτητα και μεταφορά καταπληκτική από την επίθεση στην άμυνα και το αντίθετο. Κάποιοι μιλάνε για την απουσία σέντερ φορ. Μα, αν έχεις χαφ όπως ο Ινιέστα και ο Τσάβι, που κάνουν τα πάντα και ζητούν αμέσως μπάλα, όταν διαθέτεις γρήγορους παίκτες, όταν καλύπτεις τρύπες και κλείνεις χώρους, καταφέρνεις πολλά πράγματα. Το πώς εφάρμοσαν καθήκοντα και ρόλους είναι για σεμινάριο. Εκανε έξοχη δουλειά ο Ντελ Μπόσκε».

Τον τσιγκλάμε αν θα «σβήσει» ο σέντερ φορ. Και ο «πρίγκιπας» φροντίζει να επιθετεί: «Ποτέ. Ο σέντερ φορ πάντα θα υπάρχει. Επαιξαν άλλωστε και οι Τόρες – Πέδρο στην Ισπανία, μια ομάδα βγαλμένη από το ισπανικό πρωτάθλημα και με επιρροές από Ρεάλ και κυρίως Μπαρτσελόνα. Μια δυνατή ομάδα από το δυνατότερο πρωτάθλημα».