Η αναφορά αυτή ερμηνεύτηκε ως παρέμβαση υπέρ των μειώσεων στους μισθούς, ενώ τα νέα μέτρα για το ψαλίδι στον κατώτατο μισθό καθώς και τη μετενέργεια προκαλούν αντιδράσεις όχι μόνο από τα συνδικάτα αλλά και τους κόλπους της κυβέρνησης. Κορυφαίοι μάλιστα υπουργοί έχουν δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, θέμα που αποτελεί και μια από τις κόκκινες γραμμές της συμμαχικής κυβέρνησης.

«Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έχει γίνει ήδη. Σημαντική ήταν η συνεισφορά της μείωσης του εργατικού κόστους τα τελευταία χρόνια, που από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί, για να βελτιωθούν περαιτέρω οι όροι ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχενμπαχ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της Task Force διευκρίνισε ότι η αναφορά στην ομιλία του πως η μείωση του εργατικού κόστους θα συνεχιστεί, βασίζεται στις υπάρχουσες προβλέψεις αναλυτών. Προσέθεσε ωστόσο ότι εφόσον οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, ο ίδιος θεωρεί πως θα έχουν θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Ράιχενμπαχ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, την οποία χαρακτήρισε «κλειστή αγορά». Ανέφερε ότι η ζήτηση έχει πέσει κατά 25%, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 40%, αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ασκούνται πολλές πιέσεις στον εμπορικό τομέα. Ειδικώς για τον τομέα των εξαγωγών είπε ότι είναι ανάγκη να περιοριστούν η γραφειοκρατία και οι διαδικασίες αδειοδότησης. Χαρακτηριστικά είπε ότι στη Γαλλία απαιτούνται 35 έγγραφα για την πιστοποίηση της εξαγωγής προϊόντων, ενώ στην Ελλάδα 150.

«Η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών είναι πολύ μεγάλη. Η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχικό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές», προσέθεσε ο επικεφαλής της Task Force.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Οσον αφορά το θέμα των εξαγωγών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας τόνισε ότι «η Πολιτεία προχωρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να δημιουργήσει φιλικό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα να εμβαθύνει στο κράτος δικαίου ώστε να παρέχει την αναγκαία ασφάλεια σε έλληνες και ξένους επενδυτές». Οπως δήλωσε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό που για πρώτη φορά από το 2011 οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 10% του ΑΕΠ και έσπασαν το φράγμα των 22 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είπε πως «τα προβλήματα στη χώρα μας είναι περισσότερο μικροοικονομικά και λιγότερο μακροοικονομικά και γι’ αυτό χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, με τις αλλαγές να πρέπει να συνδυαστούν με μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία».

Η Σοφία Παπαγιάννη, προϊσταμένη 19ης Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών, Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ, επισήμανε πως «ο μέσος χρόνος που χρειάζεται μια επιχείρηση για να εξαγάγει ένα προϊόν είναι περίπου δέκα ημέρες, χωρίς να προσμετράται ο χρόνος που απαιτείται για την πιστοποίηση προϊόντος που ζητούν κάποιες χώρες».

Αύξηση εξαγωγών, μείωση εισαγωγών

Iανουαριος-Απριλιος

40,3%

Μείωση παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υποχωρώντας στα 5,7 δισ. ευρώ

29% (1,25 δισ. ευρώ)

η μείωση του εμπορικού ελλείμματος

5,8%

ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών και 12,1% ο ρυθμός μείωσης των εισαγωγών