Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, διευθυντής στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, Νίκος Αντωνίου απαντά ότι οι περισσότερες λιθιάσεις οφείλονται σε οξαλικό ασβέστιο ή ουρικό οξύ.

Μπορεί επίσης να οφείλονται σε αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και πιθανώς και αλατιού.

Θα πρέπει να κάνετε ειδικό μεταβολικό έλεγχο για μέτρηση ασβεστίου, ουρικού οξέος και φωσφόρου, καθώς και μέτρηση των ουσιών αυτών σε εξέταση ούρων 24ώρου.

Συνιστάται να κάνετε επίσης δυο – τρεις φορές μέτρηση pH ούρων και εάν αυτό βρεθεί αλκαλικό, να πίνετε μία σόδα μέρα παρά μέρα.

Δεν πρέπει να καταναλώνετε πολλές πρωτεΐνες στη διατροφή σας και δεν πρέπει να παίρνετε πάνω από 1.000 mg ασβεστίου (περίπου τρία γαλακτοκομικά προϊόντα).

Να πίνετε τόσο νερό καθημερινά (συνιστάται συνήθως περίπου ένα ποτήρι την ώρα) ώστε να έχετε συνολικά ούρα 1,5 – 2 λίτρα καθημερινά. Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, να περιορίσετε το αλάτι και να διατηρείτε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η αύξηση της λιθίασης στις νεότερες ηλικίες κατά τις τελευταίες δεκαετίες αποδίδεται στη μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών (κυρίως ζωικών) στη σύγχρονη διατροφή. Ρόλο επίσης στη λιθίαση παίζουν το οικογενειακό ιστορικό και το πολύ ζεστό εξωτερικό περιβάλλον.