Χάκερ χτύπησαν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την Παρασκευή 6 Απριλίου, προκαλώντας e-ταλαιπωρία σε χιλιάδες γιατρούς και ασφαλισμένους. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος άφησε αντοιχτό το ενδεχόμενο του «σαμποτάζ», δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Ειδικότερα, στις 6 Απριλίου το σύστημα μπλόκαρε, καθώς «φορτώθηκε» με 1,5 εκατομμύριο πλαστές συνταγές. Μετά από αυτό οι υπολογιστές των γιατρών…πάγωσαν, αφού το σύστημα υπέστη ζημιά προκαλώντας την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλεκτρονικών συνταγών ανά ημέρα αγγίζει τις 200.000.

Πάντως και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συνταγές – μαϊμού δεν καταχωρήθηκαν τελικά στο σύστημα, ο όγκος τους όμως ήταν τέτοιος ώστε μπλόκαρε την είσοδο των χρηστών, δηλαδή των γιατρών.

Αμέσως διατάχθηκε έρευνα, όπου και διαπιστώθηκε η παραβίαση του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης. Οι πρώτες…διαδικτυακές έρευνες εντοπίζουν τις IP διευθύνσεις των χάκερ –κάθε υπολογιστής που συνδέεται στο Internet παίρνει μια μοναδική σειρά από αριθμούς η οποία αποτελεί την διδικτυακή ταυτότητά του – σε Ταϊβάν, Αργεντινή και Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο αναφέρουν, ότι οι χάκερ ακολουθούν ηλεκτρονικές «διαδρομές» που συχνά διαφέρουν από την γεωγραφική τοποθεσία στην οποία βρίσκονται για να σβήνουν τα ίχνη τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αναζήτηση των υπευθύνων.