Κοφτός ως συνήθως, ο Ν. Αθανασάκης λέει στον Γιάννη Μανιάτη ότι αναλαμβάνει υφυπουργός δίπλα στην Τίνα Μπιρμπίλη με αρμοδιότητα τα ενεργειακά.

Οι εβδομάδες περνούν, αλλά ο Γιάννης Μανιάτης είναι εγκλωβισμένος. Το χαρτοφυλάκιό του αφορά ουσιαστικά τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα της ελληνικής επικράτειας – θέμα που τον γαργαλάει. Ωστόσο είναι η φάση της παντοδυναμίας της Τίνας Μπιρμπίλη που δεν αφήνει οξυγόνο στον υφυπουργό της. Ακόμη περισσότερο: ο Γιάννης Μανιάτης σκέφτεται τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αλλά αντιμετωπίζει την αρνητική διάθεση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Δημήτρης Δρούτσας είναι ακόμη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αλλά έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Γ. Παπανδρέου. Ούτε ο Δ. Δρούτσας αφήνει χώρο για κανέναν. Ακόμη περισσότερο: το ΥΠΕΞ δεν θέλει καμία ακαταστασία στα Ελληνοτουρκικά. Ο Γ. Παπανδρέου πήρε τον Δ. Δρούτσα και πήγαν Κωνσταντινούπολη την πρώτη εβδομάδα που έγινε πρωθυπουργός. Ο νεαρός αναπληρωτής έχει από τώρα τον νου του στο γαλόνι που θα τον κάνει φουλ υπουργό. Και το μάτι του στη σχέση με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που έχει αλλάξει το δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στρέφοντας την προσοχή της Αγκυρας προς Ανατολάς.

Γιατί αποφασίστηκε η στροφή στο Ιόνιο

Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν υπουργός Εξωτερικών το 1987. Στο δικό του γραφείο χτύπησε το τριψήφιο που έφερε τα νέα για την πρωτοβουλία Πεπονή να προχωρήσει σε έρευνες στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα Ελλάδα και Τουρκία να βρεθούν στα πρόθυρα του πολέμου. Εχουν περάσει 23 χρόνια και ο Κάρολος είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα παγάκια λιώνουν στο ποτήρι με το ουίσκι. Ο Γιάννης Μανιάτης εξηγεί ότι ζητούμενο δεν είναι να γίνουν έρευνες στο Αιγαίο, αλλά σε άλλες περιοχές. Στο Ιόνιο, στο Κατάκολο, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Ακόμη και στην ενδοχώρα, όπως στην περιοχή των Ιωαννίνων. Ενας παλαιότερος χάρτης της αμερικανικής γεωφυσικής υπηρεσίας – που κάνει τον γύρο των υπουργικών γραφείων ήδη από το 2003-2004 – φανερώνει ότι ο ελλαδικός χώρος είναι πλούσιος σε υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο και αέριο. Δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί, οι Αιγύπτιοι, οι Κύπριοι που έχουν πάρει φόρα. Ακόμη και οι Αλβανοί κάνουν έρευνες. Γιατί να μην επιχειρήσει το ίδιο και η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, και με τρόπο προσεκτικό; Ο Κάρολος Παπούλιας ενθαρρύνει τον Γιάννη Μανιάτη. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ θα αισθανθεί ότι έχει την πολιτική του κάλυψη. Και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τον «στεγάσει» ακόμη και με δημόσια δήλωση, αν προκύψει πρόβλημα. Δεν θα χρειαστεί ποτέ.