Σε «θηλιά» για την ψυχική υγεία των Ελλήνων έχουν μετατραπεί οι δόσεις του δανείου, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Είναι ενδεικτικό ότι από τους ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο ψυχικό νόσημα, το 23% έχει χρέη από δανεισμό.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε χτες, στο πλαίσιο του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Δημόσια Υγεία, που διεξάγεται στην Αθήνα, ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), κ. Γιάννης Κυριόπουλος.

Αντίθετα, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, από τους πολίτες που δεν έχουν διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές μόλις το 8% έχουν οφειλές από δανειακές συμβάσεις. Και κατάληξε ότι τα χρέη αποτελούν μεγαλύτερο βάρος για την ψυχική υγεία των πολιτών, από ό,τι το χαμηλό εισόδημα.

Όμως ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου και για την ανησυχητική πλέον αύξηση των αυτοκτονιών. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας το 2011 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες κατά 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην οικονομική κρίση.

«Δεδομένου ότι ο δείκτης αυτοκτονιών χρησιμοποιείται συνήθως ως μέτρο των ψυχικών νοσημάτων, αφού σε κάθε αυτοκτονία ενυπάρχουν στοιχεία ψυχικής διαταραχής, η κατάσταση που προκύπτει σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα αρνητική» υπογράμμισε ο κ. Κυριόπουλος.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η ανεργία ή η απειλή αυτής επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, την υψηλότερη συχνότητα εμφανίζουν οι αγχώδεις διαταραχές (14%), η αϋπνία (7%) και η μείζονα κατάθλιψη (6,9%).

«Δεδομένου του κινδύνου για την ψυχική υγεία του ατόμου από τιςοικονομικές μεταβολές, η πολιτεία καλείται να αναπτύξει δομές και πολιτικές προστασίας, όπως είναι για παράδειγμα ο σχεδιασμός ενιαίας πολιτικής για την προαγωγή της εργασίας και την οικονομικής ανεξαρτησίας των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Κυριόπουλος.