Και πρόσθεσε ότι για να πετύχουμε χρειάζεται ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, οι ένοπλες δυνάμεις είναι εγγύηση της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ακεραιότητας της χώρας και της ανεξαρτησίας της» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, την οποία χαρακτήρισε «εντυπωσιακή, μια από τις καλύτερες που έγιναν ποτέ».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε και αυτός, από την πλευρά του, για την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας τονίζοντας: «Αυτή την ώρα η πολιτική τάξη της χώρας παίρνει τα δικά της μηνύματα από την ιστορία. Μας θέλει όλους ενωμένους μπροστά στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Να ξεπεράσουμε την κρίση, να την αφήσουμε πίσω και να κοιτάξουμε πάλι με αισιοδοξία το μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλνει η ιστορία μας. Αυτό πρέπει να μεταφράσουμε εμείς σε πράξεις.

» Είναι κρίμα που αυτή τη μεγαλειώδη παρέλαση δεν την παρακολούθησε σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά που μας χωρίζουν και να κοιτάξουμε μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας το μέλλον. Να ενώσουμε δυνάμεις, να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Να αφήσουμε πίσω οτιδήποτε μας έχει πληγώσει και να φτιάξουμε όλοι μαζί τη νέα Ελλάδα, μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας».

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Τραγάκης δήλωσε: «Μεταφέρω τις ευχές για τη διπλή γιορτή της εθνικής παλιγγενεσίας αλλά και τη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ημέρα μνήμης και περισυλλογής, ημέρα διδαγμάτων. Να διδαχθούμε για την πίστη, για την εθνική αξιοπρέπεια και για την αυτοπεποίθηση. Δίδαγμα για εθνική ανάταση, δίδαγμα για οικονομική ανάκαμψη, δίδαγμα για πίστη και ελπίδα, για το μέλλον της χώρας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των επισήμων μετά την παρέλαση το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Αυτοί που επιβάλλουν σήμερα στο λαό εξαθλίωση και αλυσίδες είναι η πλουτοκρατία, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν, είναι σήμερα οι εχθροί του λαού και όλοι κρίνονται από το τι θέση παίρνουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σειρά του, αναφέρει: «Οι δηλώσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας προσπαθούν μάταια να προσδώσουν στις άδικες θυσίες των εργαζομένων, τη διάσταση μιας εθνικής μάχης. Η μάχη, όμως, δεν είναι ενάντια στους Ευρωπαίους γενικά, αλλά ενάντια στις αντικοινωνικές μνημονιακές πολιτικές που εκπορεύονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και στοχοποιούν τους εργαζομένους».

Την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό και την ευχή να ξεπεράσει τη νέα δοκιμασία της οικονομικής κρίσης εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του για την επέτειο της επανάστασης του 1821. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ευχαρίστησε τον λαό και την ηγεσία της Ελλάδας, «γιατί παρά τις δοκιμασίες που περνούν, παραμένουν αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου και στον αγώνα που διεξάγει για απαλλαγή από την κατοχή».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι όντως οι συνομιλίες δεν πηγαίνουν καλά και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα από εδώ και πέρα τουλάχιστον «να διδαχθούμε και να λειτουργήσουμε ενωμένοι στη βάση μιας κοινής γραμμής που έχει καθορίσει η πολιτική ηγεσία εδώ και πολλά χρόνια».

Ο αγώνας αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, γίνεται με ειρηνικά μέσα και θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει ως κατοχική δύναμη την Τουρκία, η οποία, όπως σημείωσε, εμφανίζεται με αναβαθμισμένο ρόλο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε την 25η Μαρτίου «διαχρονική πηγή έμπνευσης και για τον κυπριακό Ελληνισμό», ο οποίος, επισήμανε, υποχρεούται να συνεχίσει τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι τα μηνύματα της σημερινής επετείου είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, γιατί ο τουρκικός επεκτατισμός επιδιώκει να ανακόψει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο.