Σε πτώχευση οδηγούνται οι ιδιωτικές κλινικές καθώς, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το νέο ενιαίο Ταμείο, υπό την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρκακευτική περίθαλψη 9,5 εκ. ασφαλισμένοι, δεν έχει καταβάλει τις υποχρεώσεις του.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, από 1η Ιανουαρίου ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στον Οργανισμό το σύνολο των Κλινικών της χώρας με 15.028 κλίνες για όλα τα τμήματα, τις ειδικές μονάδες και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια.

«Όμως, ενώ επί δεκαετίες τα ασφαλιστικά ταμεία κατέβαλαν σε μας προκαταβολή 90% εντος του επομένου μήνα από την πραγματοποίηση των νοσηλειών, μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν μας έχει καταβάλλει την προκαταβολή για τα νοσήλια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2012 καθώς και τα χρέη τωνπέντε ταμείων που εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011».

Επιπλέον, εκκρεμούν τα νοσήλια έως 31 Οκτωβρίου 2012, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 600 εκατομ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών ενημερώνει τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Έργασίας αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ότι συνέπεια της οικονομικής αδυναμίας του νέου Ταμείου είναι «η μη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους μας για περισσότερο από 2 μήνες, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ από τον πιο συνεπή έως χθες κλάδο καιη αδυναμία προμήθειας υλικών επεμβάσεων και Φαρμάκων».

Σε κάποιες περιπτώσεις οι κλινικές αδυνατούν πλέον να προμηθευτούν ακόμα και πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ενώ δημιουργούν χρέη προς τους προμηθευτές τους και τρίτους, «οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη διαδικασίες έκδοσης διαταγών πληρωμής και αιτήσεων για συντηρητικές κατασχέσεις των κλινικών».

Σε πολλές κλινικές, εξάλλου,«το προσωπικό βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, δημιουργώντας προβλήματα στη παροχή των υπηρεσιών μας».

Αντίστοιχη είναι και η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Υγείας, η οποία κάνει έκκληση για άμεση επίλυση του ζητήματος των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.