Σε κρας τεστ για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εξελίσσεται η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση για τα επισφαλή – κατά τις Αρχές – δάνεια που εκταμιεύτηκαν από την Proton Bank, κυρίως επί των ημερών της προεδρίας του επιχειρηματία, και φέρονται να κατέληξαν σε εταιρείες άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντός του.

Ο ποινικά ελεγχόμενος επιχειρηματίας για σοβαρά κακουργήματα, όπως απάτη, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επιδιώκει – όπως όλα δείχνουν – να γίνει ο πρώτος στο πρόσωπο του οποίου θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο σε όσους επιστρέφουν χρήματα και αποκαθιστούν τη ζημία που τους χρεώνουν ότι έχουν προκαλέσει, πριν όμως ο εισαγγελέας ασκήσει εναντίον τους ποινική δίωξη.

Το πρώτο πείραμα έγινε από την πλευρά του επιχειρηματία πριν από λίγους μήνες όταν επέστρεψε ζεστό χρήμα, ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ, επενδύοντας στην αυτονόητη εφαρμογή του νόμου, που ουσιαστικά θα του έδινε «συγχωροχάρτι» για το συγκεκριμένο βέβαια ποσό.

Στο μεταξύ, τα δεδομένα της έρευνας άλλαξαν και στο εισαγγελικό πλάνο προστέθηκε η υπόθεση με τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την Proton Bank με όρους που θεωρούνται επισφαλείς. Ο κατάλογος των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων περιλαμβάνει συνολικά 31 πρόσωπα, μέλη του Τμήματος Πιστοδοτήσεων της τράπεζας, αλλά και ιδιώτες, οι οποίοι φέρονται ως δανειολήπτες.

ΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ. Ολοι, εκτός από τον Λ. Λαυρεντιάδη, έχουν ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα υπομνήματα με τις έγγραφες εξηγήσεις τους, αρνούμενοι ότι έχουν διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, ενώ ο επιχειρηματίας ζήτησε και νέα προθεσμία μέχρι αύριο.

Αυτή τη φορά, όπως λέγεται, ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει εκδηλώσει την πρόθεση να επιστρέψει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, που μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 200 εκατομμύρια ευρώ, όση δηλαδή και η ζημία που επικαλείται η Νέα Proton Bank στη μήνυσή της εναντίον του. Απώτερος σκοπός του είναι να σφραγίσει και με την εισαγγελική βούλα το κομμάτι της ζημίας που θα αποκαταστήσει την απαλλαγή του, καθώς μπροστά του έχει την απειλή σοβαρών κακουργηματικών πράξεων, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στην επιχειρηματική του δραστηριότητα στο εξωτερικό.

«Δεν αρκεί μόνο η πρόθεση, αλλά πρέπει να φανεί συνεπής και να επιστρέψει τα χρήματα», λένε εισαγγελικές πηγές χωρίς να κρύβουν την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στην κίνηση του Λ. Λαυρεντιάδη.

«Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή χρημάτων αποτελεί ένα ισχυρό ατού στα χέρια του Λαυρεντιάδη και των δικηγόρων του, που θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν και στα επόμενα στάδια της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης και κυρίως όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα της απολογίας του, οπότε και τίθεται επί τάπητος το κρίσιμο για κάθε κατηγορούμενο ζήτημα ενδεχόμενης προφυλάκισης», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Στο αυριανό ραντεβού με τον εισαγγελέα Γ. Δραγάτση δεν είναι υποχρεωμένος – εκ του νόμου – να εμφανιστεί ο επιχειρηματίας. Αρκεί μόνο ο δικηγόρος του Γ. Ηρειώτης να ενημερώσει τον εισαγγελικό λειτουργό για τις ενέργειες του εντολέα του.

Δεν αποκλείεται, όμως, και αυτή τη φορά να δοθεί και νέα προθεσμία στον επιχειρηματία. Και αυτό γιατί στη δικογραφία έχει προστεθεί νέο έγγραφο της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, που αφορά τον τρόπο της διακίνησης και τον τελικό αποδέκτη των 54 εκ των 701 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τον λόγο αυτό ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει δικαίωμα – αν το κρίνει αναγκαίο το νομικό του επιτελείο – να λάβει γνώση και αυτού του εγγράφου για να καθορίσει την περαιτέρω υπερασπιστική τακτική του.

Στο τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης, ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσει ο επιχειρηματίας, ο εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης θα αποφασίσει αν και ποιο μέρος της δικογραφίας θα τεθεί στο αρχείο, καθώς και πόσοι από τους υπόπτους θα βρεθούν στο επόμενο στάδιο του κατηγορουμένου.