Ο κ. Βεστερβέλε θα έχει σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, αλλά και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, όπως είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών κ. Πέσκε απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ».

Το γεγονός ότι εκ των πολιτικών αρχηγών θα συναντηθεί μόνο με τον κ. Σαμαρά δείχνει τη σημασία που αποδίδεται στη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Βεστερβέλε θα διατυπώσει στους Έλληνες συνομιλητές του την «ενθάρρυνση» στα επόμενα δύσκολα βήματα, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει και τις σαφείς «προσδοκίες» να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα.

Η επίσκεψη αυτή του κ. Βεστερβέλε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την πορεία των διαπραγματεύσεων και μία ημέρα πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, συνιστά προειδοποίηση «στο παρά πέντε» ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο αναβολών.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε τονίσει στα μέσα της εβδομάδας ότι προτεραιότητα είναι η διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο „κούρεμα“ του ελληνικού χρέους. Από το Βερολίνο θα «παρελάσουν» και αυτή την εβδομάδα ευρωπαίοι ηγέτες. Η καγκελάριος θα δεχτεί την Τετάρτη το Βούλγαρο πρωθυπουργό και την Πέμπτη θα έχει «ανεπίσημη συνάντηση» με τους πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη η τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Μόντι-Σαρκοζί.

Στόχος είναι να συζητηθούν σε «μικρότερο κύκλο συναδέλφων» οι αλλαγές που προωθούνται στην ΕΕ είπε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ.

Απέφυγε να αναφερθεί εκτενέστερα στη θεματολογία, αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική κρίση θα είναι ψηλά στην ατζέντα αυτών των συναντήσεων.