Τη νομοθετική διάταξη που θα δεσμεύει την καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας να αποδεχθεί τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των ομολογιούχων θα καταθέσει σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η νομοθετική διάταξη που επιβάλλει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses - CAC) και εξαναγκάζει τους δανειστές της χώρας να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες και έλαβε το πράσινο φως.
Η νομοθετική διάταξη για την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του χρέους, που συντάχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του νομικού συμβούλου του Δημοσίου, την Gottlieb Steen & Hamilton LLP, δεν αναφέρει επακριβώς το ποσοστό των ιδιωτών που θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της ανταλλαγής (Exchange Offer Memorandum) των ομολόγων. Η διάταξη προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει απαρτία στη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των ομολογιούχων (50% συν 1 των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου) - των κατόχων ομολόγων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο - και ότι η απόφαση για την αποδοχή ή μη των όρων της συμφωνίας ανταλλαγής θα ληφθεί από τα τρία τέταρτα, ήτοι το 75% των παρισταμένων.
Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης και η δρομολόγηση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους όρους που θα συμφωνήσουν Ελλάδα και πιστωτές θα οδηγήσουν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) την αξιολόγηση της χώρας. Οι S&P, Moody's και Fitch θα αξιολογήσουν έτσι την αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει επακριβώς τις υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναλάβει.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από