Τη νομοθετική διάταξη που θα δεσμεύει την καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας να αποδεχθεί τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των ομολογιούχων θα καταθέσει σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η νομοθετική διάταξη που επιβάλλει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses – CAC) και εξαναγκάζει τους δανειστές της χώρας να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες και έλαβε το πράσινο φως.

Η νομοθετική διάταξη για την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του χρέους, που συντάχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του νομικού συμβούλου του Δημοσίου, την Gottlieb Steen & Hamilton LLP, δεν αναφέρει επακριβώς το ποσοστό των ιδιωτών που θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της ανταλλαγής (Exchange Offer Memorandum) των ομολόγων. Η διάταξη προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει απαρτία στη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των ομολογιούχων (50% συν 1 των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου) – των κατόχων ομολόγων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο – και ότι η απόφαση για την αποδοχή ή μη των όρων της συμφωνίας ανταλλαγής θα ληφθεί από τα τρία τέταρτα, ήτοι το 75% των παρισταμένων.

Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης και η δρομολόγηση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους όρους που θα συμφωνήσουν Ελλάδα και πιστωτές θα οδηγήσουν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) την αξιολόγηση της χώρας. Οι S&P, Moody’s και Fitch θα αξιολογήσουν έτσι την αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει επακριβώς τις υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναλάβει.