Με άγριες διαθέσεις για σαρωτικά μέτρα έρχεται η τρόικα στην Αθήνα. Θα ζητήσει ανατροπές σε όλα τα επίπεδα, με κατάργηση βασικών προνομίων στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα. Στο στόχαστρο βρίσκεται τώρα και ο ιδιωτικός τομέας καθώς οι δανειστές μας επιμένουν στην κατάργηση του κατώτατου μισθού, ενώ θέτουν ξανά ζήτημα για 13ο και 14ο μισθό.

n Το μπαράζ των απαιτήσεων της τρόικας δεν σταματά εδώ. Μετά το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων πέφτει στο τραπέζι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το μέτρο θα ανακουφίσει προσωρινά εργαζομένους και εργοδότες, θα επιτείνει όμως το τεράστιο πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία χάνουν λόγω της ύφεσης 7 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αν λοιπόν αυτά τα χρήματα δεν βρεθούν με άλλο τρόπο από άλλες πηγές, σύντομα θα υπάρξει πρόβλημα καταβολής των συντάξεων.

– Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση, με τον Πρωθυπουργό να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί για να διατηρήσει τη συνοχή της, αλλά και να περιορίσει όσο γίνεται τους σκληρούς όρους των δανειστών μας. Η προσοχή όλων πάντως είναι στραμμένη στη αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συζητηθεί ακόμη ένα επίμαχο πολυνομοσχέδιο που προκαλεί κλυδωνισμούς στα κόμματα και δοκιμάζει την αντοχή της κυβέρνησης. Τα σημεία αιχμής είναι το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων, η ίδρυση των δικηγορικών εταιρειών και μία σειρά άλλων μέτρων που έπρεπε να είχαν ψηφιστεί το 2011 και βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

– Ενδιαφέρον για μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών έχουν και οι διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναζητά τρόπους για την αύξηση των εσόδων που πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το μεγάλο άγχος είναι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, γι’ αυτό στο εξής θα παρέχονται διευκολύνσεις με δόσεις μέχρι και 60 μήνες οι οποίες θα αρχίζουν από 10ο ευρώ. Παράλληλα επανέρχονται τα αντικειμενικά κριτήρια κατά τον έλεγχο 900.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, ενώ μπαίνει μπλόκο στις πτωχεύσεις εταιρειών εν αγνοία της Εφορίας.

– Η ΝΔ αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη τις απαιτήσεις της τρόικας, επιμένει στη θέση της να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ζητά την άμεση αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά υπενθυμίζουν επίσης με κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν από το Πάσχα.

– Στο κρίσιμο θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους τώρα, οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ αισιόδοξος εμφανίζεται ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF. Εξακολουθεί πάντως να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσοι από τους πιστωτές θα συμμετάσχουν εθελοντικά σε μια τέτοια συμφωνία.

Στις διαπραγματεύσεις μπήκε τις τελευταίες ημέρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο μεγαλύτερου κουρέματος του δημόσιου χρέους από 50% που προβλέπει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να έχει ως εναλλακτική λύση την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε η συμμετοχή των πιστωτών στο κούρεμα να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Πάντως, αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά, η συμφωνία ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

– Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση και η χώρα ανακυκλώνουν διαρκώς τα ίδια προβλήματα. Κεντρικά υπουργεία βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαλότητα και αδυνατούν να συνεργαστούν. Κορυφαίο ζήτημα επί δεκαετίες είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μια «μπίζνα» στημένη από λίγους που στερεί κάθε χρόνο μερικά δισ. ευρώ από το κράτος. Ταυτόχρονα απαξιώνει πλήρως όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς εφοριακοί και τελωνειακοί γνωρίζουν το κύκλωμα της διαφθοράς και αδυνατούν, όπως υποστηρίζουν, να παρέμβουν. Μάλιστα χθες στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης εξήγησε στους δημοσιογράφους, «με το νι και με το σίγμα», τη λειτουργία του συστήματος λαθρεμπορίας και επέρριψε τις ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο καθυστερεί να προωθήσει τη λύση που εισηγείται το δικό του υπουργείο.

– Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η Κομισιόν ζητά… τα λεφτά της πίσω από τους αγρότες. Πρόκειται για περίπου 500 εκατ. ευρώ που σκόρπισε στον Κάμπο το 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ, ως δήθεν αποζημιώσεις για να σταματήσουν οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις και να ανοίξουν οι δρόμοι από τα μπλόκα.