Ιπτάμενα… διηγήματα

Αυτός ο διαγωνισμός διηγήματος ήταν διαφορετικός. Είχε τίτλο «Ταξίδι στον αέρα», αφού τα κατατεθέντα διηγήματα έπρεπε να εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο ή εν πτήσει. Τον διαγωνισμό είχε προκηρύξει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μαζί με το λογοτεχνικό περιοδικό «Διαβάζω». Οι συμμετοχές έφτασαν τις 440. Κι εχθές απονεμήθηκαν τα βραβεία σε εκδήλωση που έγινε (πού αλλού;) στην αίθουσα αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα βραβεία, που ήταν ισότιμα, έλαβαν: Για το διήγημα στην ελληνική γλώσσα η Μαρία Γκούσια – Ρίζου για το «Ηξεις – αφίξεις», η Μαρία – Χριστίνα Κόττα για το «Αόρατη δίνη» και η Παναγιώτα Παπαθανασίου για το «Μια χαρά». Με έπαινο τιμήθηκε το ελληνικό διήγημα του Χαρίση Χατζηγώγου «…Τι έκλεψε ο Βενιζέλος απ’ τον Παπαδιαμάντη» ενώ βραβείο για το διήγημα που γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα απονεμήθηκε στη Σοφία Καπνίση για το «Journeys by air». Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του Δ. Σ. του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών κ. Στράτος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Θανάσης Βαλτινός, καθώς και τα μέλη της Κώστας Μουρσελάς, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αργυρώ Μαντόγλου και Γιώργος Ξενάριος. Αποσπάσματα των βραβευθέντων διηγημάτων διάβασαν οι ηθοποιοί Αρης Σερβετάλης και Κατερίνα Διδασκάλου. Τα βραβεία ήταν ένα εισιτήριο για δύο άτομα μετ’ επιστροφής, μια ετήσια συνδρομή στο «Διαβάζω» και ένα φωτογραφικό λεύκωμα από το Αεροδρόμιο. Για τον έπαινο το βραβείο ήταν μια δωροεπιταγή από το Factory Outlet.

Δ.Ν.Μ.

Βάρος στην ψυχαγωγία

Προσανατολισμένο στην ψυχαγωγία – η επικαιρότητα και οι εξελίξεις της ειδησεογραφίας θα καλύπτονται όπως φαίνεται από τα δελτία ειδήσεων – είναι το πρόγραμμα του Antenna για τη σεζόν 2011 – 2012 το οποίο θα κάνει τυπικά έναρξη την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. Εν συντομία το μενού του σταθμού περιλαμβάνει τρία ριάλιτι και τάλεντ σόου, δέκα ψυχαγωγικές εκπομπές, τρεις μόνον νέες ελληνικές σειρές («Το αμάρτημα της μητρός μου», «Είναι στιγμές», «Ελεύθερος κι ωραίος»), εννέα ξένες σειρές (ανάμεσά τους η υπερπαραγωγή «Pacific» των Στίβεν Σπίλμπεργκ – Τομ Χανκς) κι έξι (ελληνικά) σίριαλ που μεταδίδονται από το web site του ομίλου. Στις νέες προτάσεις του καναλιού συγκαταλέγονται το «Dancing on Ice» και το ριάλιτι «Fab 5». Στο «Black Out» οι παίκτες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλατό θα προσπαθούν να ολοκληρώσουν σειρά αποστολών στα σκοτεινά. Το «Gallileo» θα δείχνει μύθους να καταρρίπτονται και ότι το τεχνολογικό μέλλον είναι… σήμερα. Βασικός στόχος του επιτελείου του Ant1 μεσούσης της κρίσης, ο οποίος εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Antenna Θοδωρή Κυριακού, είναι «περισσότερα ποιοτικά προγράμματα για να έχουν να παρακολουθούν οι τηλεθεατές και να επενδύουν οι διαφημιστές».

Χ.Ν.Ε.Ι.

Αντιδράσεις για «Ανώνυμο»

Στους δρόμους βγήκαν οι Βρετανοί ενόψει της μεθαυριανής πρεμιέρας της ταινίας «Ανώνυμος» στην οποία υποστηρίζεται ότι ο συγγραφέας των σαιξπηρικών έργων δεν ήταν ο Σαίξπηρ αλλά ο Εδουάρδος της Βέρης, 17ος κόμης της Οξφόρδης. Σκοπός τους δεν είναι να προκαλέσουν θόρυβο αλλά να καλύψουν με μαύρες ταινίες το όνομα του δραματουργού που εμφανίζεται σε ταμπέλες στο Γουόργουικ. Ξεκίνησαν από το χωριό όπου γεννήθηκε ο βάρδος, το Στράτφορντ-απόν-Εϊβον, και κατέληξαν στην παμπ όπου λέγεται πως απόλαυσε το τελευταίο του ποτό. Με την καμπάνια αυτή επιχειρούν να δείξουν τις αρνητικές επιπτώσεις της θεωρίας που παρουσιάζεται στην ταινία του γερμανού Ρόλαντ Εμεριχ (πρεμιέρα στην Ελλάδα 17 Νοεμβρίου) η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Δ.Κ.