Το κείμενο συνυπογράφεται από τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, καθώς και από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Ιδιαίτερα οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να προχωρήσουν το πρωί της Τετάρτης σε κομματική ψηφοφορία για το κείμενο, πριν την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην Μπούντεσταγκ, Ράινερ Μπρίντερλε, εξήγησε ότι η πρόταση επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του EFSF και στόχος της είναι να δώσει στην καγκελάριο τις βασικές κατευθύνσεις με τις οποίες θα διαπραγματευτεί.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η υποχρέωση κάθε πρόταση περί βελτιστοποίησης του EFSF να εντάσσεται «στο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ήδη αποφασιστεί»· η ανάγκη να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η απαγόρευση στις Κεντρικές Τράπεζες να παρέχουν πιστώσεις και να αγοράζουν ομόλογα από την πρωτογενή αγορά· η παρουσίαση, και μάλιστα γρήγορα όπως γράφεται, μετά τη σύνοδο των G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου, ενός ευρωπαϊκού σχεδίου φορολόγησης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Στην παρούσα πρόταση, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές από τα γερμανικά ΜΜΕ, περιλαμβάνεται πρόταση που θα ζητά εγκατάλειψη του προγράμματος της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων μόλις τεθεί σε εφαρμογή ο διευρυμένος EFSF.

Το κείμενο αυτό θα συζητηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης στην Μπούντεσταγκ και θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν από την αναχώρηση της Μέρκελ για τις Βρυξέλλες.