Το ξημέρωμα της χθεσινής ημέρας βρήκε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με δύο δύσκολους γρίφους. Ο ένας ήταν γνωστός και αφορούσε τη δεδηλωμένη στάση της Λούκας Κατσέλη κατά την ψηφοφορία για το άρθρο 37 και ο δεύτερος προέκυψε αιφνιδιαστικά και σχετιζόταν με την προειδοποίηση της Βάσως Παπανδρέου ότι θα το καταψηφίσει. Τελικώς, η πρώτη καταψήφισε και η δεύτερη ψήφισε. Είχε προηγηθεί όμως έντονο παρασκήνιο…
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«Αυτή είναι η τελευταία φορά»

Οσοι είδαν χθες το μεσημέρι τη Βάσω Παπανδρέου να μιλάει από το βήμα της Βουλής αντελήφθησαν την έντονη ψυχολογική φόρτισή της. Τις τελευταίες ημέρες είχε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια σε σχέση με τη στάση της στη χθεσινή ψηφοφορία, από την καταψήφιση του άρθρου 37 ώστε να αναδειχτούν και οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές» ώς και επιστολή παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα.

Τελικά, επέλεξε το «ναι σε όλα» στην κρίσιμη ψηφοφορία, τονίζοντας ωστόσο ότι θα είναι και η τελευταία φορά που στηρίζει εφόσον από την ερχόμενη εβδομάδα δεν αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό.

Είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον Γιώργο Παπανδρέου στη διάρκεια της οποίας επείσθη για την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης, είναι προαπαιτούμενο για να πάρουμε τη δόση Βάσω», της είπε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πόσο σημαντικό θα ήταν για την κυβέρνηση να ψηφιστούν τα άρθρα από όλους τους βουλευτές. Η συζήτησή τους κράτησε περίπου μια ώρα.

Η απόφαση της κ. Παπανδρέου να υπερψηφίσει τελικώς το επίμαχο άρθρο 37 φαίνεται πως επηρέασε αρκετούς συναδέλφους της που μέχρι την τελευταία στιγμή εξέφραζαν έντονες αντιρρήσεις για τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Παράλληλα, λένε στην κυβέρνηση, άνοιξε και μία μεγάλη συζήτηση εντός του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη να αναληφθούν πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες – άλλωστε, η ίδια έθεσε το θέμα στην ομιλία της στη Βουλή που χαρακτηρίστηκε από δραματικούς τόνους.

Η Βάσω Παπανδρέου δεν είχε κρύψει την αγωνία της ούτε στο τελευταίο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ όταν ζήτησε να μην πληρώνουν πάντα τα συνήθη υποζύγια.

Η πρώην υπουργός κάνει πολύ συχνά αισθητή την παρουσία της στην Βουλή. Τον περασμένο Ιούνιο με πρωτοβουλία της ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τα διαλυτικά φαινόμενα (παραιτήσεις βουλευτών, δηλώσεις περί ζητήματος ηγεσίας) αλλά και τις διαπιστώσεις της ίδιας ότι «όλα τα θέματα είναι ανοιχτά».

Η κ. Παπανδρέου έχει χρησιμοποιήσει καταγγελτικό λόγο εις βάρος αρκετών υπουργών της κυβέρνησης. Ολοι θυμούνται τις φραστικές της επιθέσεις στον Γ. Παπακωνσταντίνου («με αντιμετώπισες σαν ούφο, όταν σου πρότεινα να πάρεις μέτρα») αλλά και την αντιπαράθεσή της με τον Γιάννη Ραγκούση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί.
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Επίπονη διαγραφή για τον Γιώργο

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ πολλοί στοιχημάτιζαν για το εάν ο Γιώργος Παπανδρέου θα διέγραφε ή όχι τη Λούκα Κατσέλη σε περίπτωση καταψήφισης από μέρους της του άρθρου 37.

Η απορία τους λύθηκε λίγο μετά την ψηφοφορία, όταν στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά εξηγούσε σε αρκετές γραμμές τα αίτια για την αποπομπή της πρώην υπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Η χθεσινή διαγραφή της κυρίας Κατσέλη ήταν μια επίπονη διαδικασία για τον Πρωθυπουργό, λένε όσοι γνωρίζουν τον ίδιο αλλά και την προσωπική σχέση που τον συνδέει εδώ και δεκαετίες με τη Λούκα Κατσέλη. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο Γ. Παπανδρέου τής ανέθεσε κεντρικούς ρόλους κατά το διάστημα που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ και αργότερα με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν δίστασε να την ορίσει υπουργό Οικονομίας γνωρίζοντας ότι οι απόψεις της γύρω από τα οικονομικά δεν ταυτίζονταν πάντα με τις επίσημες θέσεις του κόμματος.

Κάτι που δεν άργησε να φανεί, αφού λίγο καιρό μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις τού πρώην υπουργού Οικονομικών με την κ. Κατσέλη. Η διαφορετική γλώσσα που μιλούσαν οι δύο υπουργοί ανάγκασε τον Γ. Παπανδρέου στον πρώτο κυβερνητικό ανασχηματισμό να μετακινήσει την κ. Κατσέλη σε άλλο υπουργείο, δίνοντάς της το υπουργείο Εργασίας. Τότε κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για «κλωτσιά της Λούκας προς τα πάνω», όμως η ίδια εξηγούσε από τότε στους συνομιλητές της ότι ο τομέας που της ανέθεσε ο κ. Παπανδρέου ήταν κάτι περισσότερο από νευραλγικός.

Λίγους μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η Λούκα Κατσέλη άρχισε να διατυπώνει δημοσίως τις ενστάσεις της για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. «Οταν τους δώσεις το ένα χέρι, θα θελήσουν να σου κόψουν και το άλλο», δήλωνε σε συνέντευξή της, ενώ λίγους μήνες αργότερα με άρθρο της στο «Βήμα της Κυριακής» ανέφερε πως όταν διαπιστώνεις ότι το φάρμακο που παίρνεις δεν είναι το κατάλληλο, πρέπει να αλλάξεις τη συνταγή. Το ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου εμφάνιζε μάλιστα την τρόικα έξαλλη με την απροθυμία της κ. Κατσέλη να συνεργαστεί.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κ. Κατσέλη επιθυμεί να εκφράσει τον αριστερό πόλο στην παράταξη, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι σκέφτεται ακόμη και τη δημιουργία κόμματος, παρότι η ίδια δήλωσε μετά τη διαγραφή της ότι ήταν και παραμένει ΠΑΣΟΚ.