Με το σύστημα της «ταξινομικής ψήφου», μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία όμως είναι ταυτόχρονα αναλογική και αντικειμενική καθώς δίνει δυνατότητα ταξινόμησης των υποψηφίων κατά σειρά προτίμησης των ψηφοφόρων, θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα Πανεπιστήμια.

Το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε χθες τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για τα Συμβούλια, τα οποία θα αποτελέσουν το νέο σώμα διοίκησης των πανεπιστημίων – πέρα από τις ακαδημαϊκές αποφάσεις για τις οποίες υπεύθυνες παραμένουν οι Σύγκλητοι.

Η σύνθεση των Συμβουλίων. Σύμφωνα με τον νέο νόμο-πλαίσιο στο 15μελές Συμβούλιο κάθε πανεπιστημίου και ΤΕΙ της χώρας (11μελές για τα μικρότερα από αυτά) συμμετέχουν 8 καθηγητές (ή 6 στα 11μελή) εκλεγόμενοι από το σύνολο των καθηγητών του Ιδρύματος, ένας φοιτητής εκλεγόμενος από τους φοιτητές και 6 προσωπικότητες εκτός του ιδρύματος (4 στα 11μελή) εκλεγόμενοι από τα εσωτερικά μέλη.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών, λοιπόν, θα γίνουν για πρώτη φορά μέσω μιας μορφής ψηφοφορίας που ονομάστηκε «ταξινομική ψήφος» και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ακόμα και σε βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές (π.χ. Ιρλανδία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία).

Τα χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

n Ψηφοφορία με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

n Οι εκλογείς ταξινομούν τους υποψήφιους κατά σειρά προτίμησης με διαδοχικούς συνεχόμενους ακέραιους αριθμούς, αρχίζοντας με το 1, 2, 3 κ.λπ.

n Κάθε ψήφος και με βάση τη σειρά προτίμησης συνυπολογίζεται υπέρ του υποψηφίου με συγκεκριμένο «συντελεστή βαρύτητας».

n Η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται σε αλλεπάλληλους «γύρους καταμέτρησης», και κάθε φορά εκλέγεται ένας υποψήφιος εφόσον επιτυγχάνει το εκλογικό μέτρο ή αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους.

n Με συγκεκριμένο συντελεστή βαρύτητας πραγματοποιείται σε κάθε επόμενο γύρο η μεταφορά των ψηφοδελτίων των υποψηφίων που εκλέγονται ή αποκλείονται, ώστε καμία ψήφος να μην πηγαίνει χαμένη.

n Το εκλογικό μέτρο ορίζεται ως το άθροισμα της μονάδας με το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων διά του αριθμού των εκλόγιμων θέσεων.

Επειδή, όπως είναι προφανές, η διαδικασία καταμέτρησης εμφανίζει πολυπλοκότητα, έχει καταρτισθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ειδικό «πρόγραμμα» για την ηλεκτρονική καταμέτρηση, βάσει του αλγόριθμου του ταξινομικού συστήματος, το οποίο θα διευκολύνει δραστικά τη διαδικασία.