Ενα συνολικό πακέτο με μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα βλέπει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Μια μόνιμη λύση για την ελληνική κρίση χρέους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σημαντική μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας», είπε ο κ. Σόιμπλε χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. Αυτή θα πρέπει να είναι «πιθανότατα μεγαλύτερη από εκείνη που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι οι λεπτομέρειες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το συνολικό πακέτο δεν πρέπει να είναι οπωσδήποτε έτοιμο μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου, θα πρέπει όμως να είναι «σαφές το βασικό πλαίσιο». Κατευθυντήρια γραμμή, κατά τον Σόιμπλε, είναι «μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Ακριβώς αυτό το σημείο, δηλαδή η μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τις τράπεζες. Παρά τις αντιδράσεις τους όμως οι διαβουλεύσεις με τις τράπεζες έχουν αρχίσει και συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς. Αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τον Διεθνή Σύνδεσμο Τραπεζών (IIF) αποτελεί το δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό πολύ πέραν του 21% που είχε συμφωνηθεί για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Τον κύριο λόγο στις διαπραγματεύσεις αυτές έχει ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» στην έκδοση της Δευτέρας.

Ο Γιόζεφ Ακερμαν, πρόεδρος της μεγαλύτερης γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας, είναι πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών (IIF) και με την ιδιότητα αυτή συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για μερική παραίτηση των πιστωτών της Ελλάδας από τις αξιώσεις τους. Στόχος των διαβουλεύσεων είναι η διαγραφή του ελληνικού χρέους κατά 50%, την οποία θα αποδεχθούν οικειοθελώς οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας. Η γερμανική κυβέρνηση επενδύει στις διαπραγματευτικές ικανότητες του κορυφαίου τραπεζίτη, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς και τραπεζικούς κύκλους. Από την πλευρά της, η Deutsche Bank αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί του δημοσιεύματος. Εάν ισχύουν όσα γράφει η «Bild», θα πρόκειται για ενδιαφέρουσα εξέλιξη αφού μέχρι πρόσφατα ο Ακερμαν εμφανιζόταν αντίθετος στην ιδέα κουρέματος του ελληνικού χρέους πάνω από 21%. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να σημαίνει ότι οι Γερμανοί εξετάζουν να ενισχύσουν περισσότερο τις τράπεζες εάν αυτές δεχτούν μεγαλύτερο κούρεμα.