Δεν «περπατούν» επί του παρόντος τα επιθετικά σενάρια για το επικείμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αυτό τουλάχιστον αποκόμισαν οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου από τις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες χθες, αλλά και όσα εκείνοι συνέλεξαν από τις επαφές που είχαν με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό, περιορίστηκε να δηλώσει ότι εξετάζεται κούρεμα του χρέους πάνω από 21%, αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οπως ανέφεραν οι πηγές που προαναφέρθηκαν στα «ΝΕΑ», τα επιθετικά σενάρια που προωθούνται από τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτά από τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με τον όρο «επιθετικά σενάρια» περιγράφονται οι προθέσεις κυρίως της Γερμανίας να προωθήσει σχέδιο για την Ελλάδα που προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% ή και 60% (όπως εισηγείται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε).

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διακήρυξε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα οριστική και συνολική λύση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη: «Ενώνω τη φωνή μου με αυτές που μιλούν για ευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι εμμένει στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να μπορέσει να βγει από την κρίση.

Μάλιστα, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ρόμπαϊ δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, τις οποίες είχε κακοδιαχειριστεί στο παρελθόν. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αλλαγές, όσο επώδυνες και να είναι».

Με Λαγκάρντ. Αργά το βράδυ ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επαφή με την διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου αντάλλαξε απόψεις με την κ. Λαγκάρντ επί όσων συζήτησε στις Βρυξέλλες με τους συνομιλητές κ.κ. Γιούνκερ – Ρομπίρ.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετωπίστηκε με εξαιρετικά θετικό τρόπο τόσο από τον κ. Ρόμπαϊ όσο και από τον κ. Γιούνκερ, είπε αργότερα σε κυβερνητικά στελέχη που τον συνόδευαν ότι οι δύο συνομιλητές του δεν του παρουσίασαν συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά του ζήτησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή για τη συνέχεια. Ειδικά ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να έχουν καθημερινή επαφή, προφανώς μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες. Προέβλεψε ότι θα υπάρξει «σύντομα» εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου και διαβεβαίωσε μάλιστα τον έλληνα Πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να βοηθήσει τη χώρα μας. Τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε τα εύσημα και των δύο ηγετών για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα.

Με Μπαρόζο. Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα τηλεφωνική επαφή με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο αλλά και άλλες επαφές, οι οποίες ωστόσο δεν ανακοινώθηκαν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την αμερικανική πολιτική ηγεσία και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η δυστοκία στην οριστικοποίηση της επίσκεψης, η οποία προσδιορίζεται για τα μέσα την επόμενης εβδομάδας, πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν κλειστεί τα ραντεβού είτε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είτε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.