Πάνω από 13.000 βιβλία συγκεντρώθηκαν στο BookNight, σύμφωνα με την καταμέτρηση μέχρι χθες. Και αυτό χωρίς να υπολογιστούν τα βιβλία που παρέλαβαν τα ανά την Ελλάδα καταστήματα Public και οι τόμοι που συνέχισαν να καταφθάνουν και μετά τη βραδιά της εκδήλωσης στη Στοά του Βιβλίου, στην οδό Πεσμαζόγλου, όπου εκτιμάται ότι πήγαν για να αφήσουν τον οβολό τους περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι.

Η καταμέτρηση υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ενώ στον τεράστιο όγκο των βιβλίων από την BookNight θα προστεθούν και εκατοντάδες άλλοι, που θα παραλάβουν οι άνθρωποι του Public σήμερα και αύριο από τα σπίτια βιβλιόφιλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θέλησαν να προσφέρουν 300 – 500 τόμους καθένας.

Τα βιβλία που ήδη συγκεντρώθηκαν είναι κυρίως λογοτεχνικά (κοντά στο 90%).

Η ενίσχυση των βιβλιοθηκών ιδρυμάτων που έχουν ανάγκη από βιβλία που ήταν ο σκοπός της εκδήλωσης και, όπως φάνηκε, συγκίνησε τον κόσμο έχει αρχίσει. Ηδη, το Σάββατο έγινε μια πρώτη αποστολή στο Χατζηκυριάκειο και οι επόμενες θα ακολουθήσουν σήμερα και αύριο. Οπως εξήγησε στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια επικοινωνίας των Public Ανθή Τροκούδη, με τόσα βιβλία που συγκεντρώθηκαν οι διοργανωτές μπορούν να ανταποκριθούν και σε αιτήματα σχολείων (από τη Θεσσαλονίκη, την Ανδρο, τις Αχαρνές, το Πολυδένδρι Αττικής κ.α.) που είχαν διατυπωθεί προ μηνών, αλλά είχαν μείνει αναπάντητα αφού κανείς δεν περίμενε ότι θα περίσσευαν βιβλία! Ετσι, σχολείο της Θεσσαλονίκης θα στείλει το ίδιο ένα φορτηγό για να παραλάβει 500 βιβλία!

Στη Θεσσαλονίκη άλλωστε θα δοθεί το επόμενο ραντεβού των Public σε μια βραδιά με ανάλογο, αν και όχι ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο, της οποίας η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί προσεχώς.