Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις μεγάλες μειώσεις που θα υποστούν οι αποδοχές τους βάσει του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου. Το σχετικό πολυνομοσχέδιο, στο οποίο ρυθμίζεται και το θέμα της εφεδρείας, κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών και η κατάργηση του συνόλου των ειδικών επιδομάτων επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στις τελικές αποδοχές κυρίως σε δύο κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων:

* Μέχρι και 50% σε 100.000 μόνιμους υπαλλήλους που λάμβαναν υψηλά επιδόματα, όπως για παράδειγμα στους εργαζόμενους των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, κυρίως σε όσους ανήκουν στις κατηγορίες δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

* Μέχρι και 40% στους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, ανεξάρτητες αρχές, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου. Οι αμοιβές στις δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και στα επιχορηγούμενα νομικά πρόσωπα ξεπερνούν σήμερα τον μέσον όρο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, που υπολογίζονται στις 22.000 ευρώ, από 20% έως και 57% σε μερικές περιπτώσεις.