Εάν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε δυσβάσταχτα και επαχθή μέτρα θα έπρεπε να απολύσει από τον δημόσιο τομέα 100.000 εργαζόμενους, λέει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την ακολουθούμενη συνταγή.

Ο κ. Παπαϊωάννου εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, παραδέχεται ότι το δημόσιο συμφέρον επέβαλε μεγάλες εκπτώσεις στην ιδεολογία και την πολιτική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, ενώ απορρίπτει ως πράξη ύψιστης πολιτικής ανευθυνότητας τις εκλογές. Επισημαίνει πάντως ότι είναι άλλο πράγμα η συγκυβέρνηση και άλλο η εθνική συνεννόηση.

Παράλληλα, ως υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζει ότι τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η Βουλή δεν είναι παρούσες στον βαθμό που θα έπρεπε στην τιμωρία υποθέσεων πολιτικού και δημόσιου ενδιαφέροντος, ενώ για τις εξεταστικές επιτροπές παρατηρεί πως ο θεσμός αυτός απέτυχε στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

Κύριε υπουργέ, η εργασιακή εφεδρεία εξελίσσεται σε αγκάθι για την κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις;

Είναι ένα επιπλέον σκληρό μέτρο στον στόχο μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και αποφυγής του σκληρότερου μέτρου που είναι οι απολύσεις. Φυσικά και δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, θα υπάρξουν διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια. Και ο μόνιμος δημόσιος υπάλληλος και ο αορίστου χρόνου έχουν δικαίωμα στην εργασία.

Ασκήσατε κριτική στον κ. Βενιζέλο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των αποδείξεων. Πρόκειται για λάθος μέτρο ή για μία αστοχία;

Δεν υπήρξε καμιάς μορφής σύγκρουση. Ηταν μια διαπίστωσή μου, η οποία απαντήθηκε επί της ουσίας από τον κ. Βενιζέλο. Ο τρόπος που παρουσιάστηκε, είναι μια επιπλέον παθογένεια του πολιτικού και επικοινωνιακού μας συστήματος.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει και θα σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία;

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, δεν θα βγει από το ευρώ. Σήμερα το πιστεύω περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί οι αποφάσεις της Ενωσης της 21ης Ιουλίου θωρακίζουν το ευρώ και δίνουν βιώσιμες λύσεις στη διαχείριση του δημόσιου χρέους μας, αλλά και από το γεγονός ότι εμείς, η κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι με το όποιο πολιτικό και προσωπικό κόστος να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας χωρίς αναστολές και ολιγωρίες. Γνωρίζουμε ότι παίρνουμε μέτρα δυσβάστακτα και επαχθή για πολλούς, ίσως για όλους τους συμπατριώτες μας. Μέτρα που οδηγούν στη φτώχεια και την ανεργία, που όμως είναι αναγκαία για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, για να μη βγούμε από το ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που το εθνικό μας χρέος, το δημόσιο συμφέρον, το υπηρετούμε με τη συνοδεία λύπης και στενοχώριας, με μεγάλες εκπτώσεις στο ιδεολογικό μας οπλοστάσιο και την πολιτική μας διαδρομή.

Επιβάλλονται συνεχώς νέα χαράτσια. Πώς θα αποτρέψει η κυβέρνηση κινήματα του τύπου «δεν πληρώνω», τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις υποκινούνται και από πολιτικά κόμματα;

Τα λεγόμενα χαράτσια είναι δυσβάστακτοι φόροι και τέλη που καλείται να πληρώσει ο κόσμος. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια ιστορική αναγκαιότητα. Η συνταγή, δυστυχώς, είναι μονόδρομος. Ολοι μιλούν για περιορισμό των δαπανών του προϋπολογισμού όταν το 90% του συνόλου του είναι μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και κάθε παροχή κοινωνικής πρόνοιας. Εάν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να πάμε σε μεγάλο αριθμό απολύσεων στον δημόσιο τομέα, που θα μπορούσε να φτάσει και τις 100.000. Οσο για τα κινήματα τύπου «δεν πληρώνω» ή «της ανυπακοής» είναι λαϊκίστικα αιτήματα που στην ουσία τους στόχο έχουν την ανυπακοή στον νόμο, δηλαδή την κατάργηση του κράτους δικαίου.

Προσφάτως επιτεθήκατε κατά της Δικαιοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων. Υπαινίσσεστε υπόγειες διαδρομές;

Δεν είναι αλήθεια. Δεν έκανα καμία επίθεση. Αναφέρθηκα στο γεγονός ότι η λαϊκή αντίληψη έχει καταγράψει τον κύκλο των ενόχων για τη σημερινή μας κρίση, που είναι το πολιτικό σύστημα, η Δικαιοσύνη ως θεσμός και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς φυσικά να αποδέχομαι κατεδαφιστικές ή ισοπεδωτικές κριτικές. Θέση μου είναι ότι η Δικαιοσύνη όπως και η Βουλή δεν είναι παρούσες και ορατές, στον βαθμό που θα έπρεπε, στον έλεγχο και την τιμωρία υποθέσεων πολιτικού και δημόσιου ενδιαφέροντος, και αυτό είναι μια αλήθεια. Μια αλήθεια βαθιά ριζωμένη στην πλειονότητα του λαού μας ότι εμείς οι πολιτικοί αλλά και η ελίτ της κοινωνίας μας δεν λογοδοτούμε στη Δικαιοσύνη, δεν τιμωρούμαστε με αποτέλεσμα το αίσθημα της ατιμωρησίας να έχει εκθρέψει μια άλλη ακραία μορφή αντίδρασης: της ανομίας και της βίας, κυρίως στους νέους ανθρώπους. Φαινόμενα που λειτουργούν σε αποδόμηση της δημοκρατίας και των θεσμών της, που οδηγούν τις κοινωνίες στην παρακμή – και αυτά δεν ξαναχτίζονται εύκολα. Μια οικονομική κρίση που θα κάνει τον κύκλο της. Θα έχει θύματα, φτωχούς, ανέργους, μείωση εισοδημάτων, αλλά αργά ή γρήγορα η χώρα θα ξαναβρεί τον δρόμο της. Αυτές τις δύσκολες ώρες, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να περιφρουρήσουμε τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Είναι ώριμες οι συνθήκες για διενέργεια δημοψηφίσματος; Ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενό του;

Υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα σε σχέση με τα δημοψηφίσματα. Είναι κάτι που το έχει ανάγκη η λειτουργία της δημοκρατίας μας. Πώς και πότε θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να κριθούν αυτή τη στιγμή.