1Μποναμάς μέσα στο κατακαλόκαιρο;

Η παραχώρηση των 76 αυτών οικοπέδων σε ισάριθμους δικαιούχους δεν είναι μποναμάς. Είναι υποχρέωση του δήμου απέναντι στους δημότες μας.

2 Πενήντα οκτώ δήμοι της χώρας είναι σήμερα υπερχρεωμένοι. Τα οικονομικά του δήμου σας είναι τέτοια που σας επιτρέπουν να εκποιείτε και δημοτικά ακίνητα προς όφελος των συμπολιτών σας;

Και στον δήμο μας η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αυτό όμως δεν αποτελεί εμπόδιο ώστε να παραχωρηθούν οικόπεδα σε άστεγους δημότες. Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλά.

3Πώς και πότε προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα ήταν παλιά, αλλά ωρίμασε πριν από δυο τρία χρόνια. Πιστώνεται σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Λούρου, τον οποίο υπηρέτησα οκτώ χρόνια ως δήμαρχος.

4 Στην πραγματικότητα, γιατί το κάνετε;

Για την κάλυψη των βασικών στεγαστικών αναγκών και για να μη φύγουν οι νέοι από τον τόπο μας.

5 Σε όσους θα σας χρεώσουν ίσως ψηφοθηρικά κίνητρα τι απαντάτε;

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν λειτούργησα ψηφοθηρικά. Η παραχώρηση των οικοπέδων έγινε με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

6 Το έχει ξανακάνει αυτό πανελλαδικά άλλος ομόλογός σας;

Πιστεύω ότι και άλλοι δήμοι έχουν προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες. Αλλά συγκεκριμένα, δεν γνωρίζω.

7 Το προηγούμενο ανάλογο τοπικό παράδειγμα στον Λούρο τι κατέδειξε;

Η προηγούμενη διανομή οικοπέδων έχει πιάσει τόπο, καθότι έχουν ανεγερθεί πολλές νέες κατοικίες.

8 Τι ανταπόκριση βρήκε η τρέχουσα πρωτοβουλία σας;

Η τοπική κοινωνία δέχτηκε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία γιατί δίνει λύση στο σοβαρό πρόβλημα της πρώτης κατοικίας που αντιμετωπίζουν όλα τα νέα ζευγάρια.

9 Συνολικά πόσοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για ένα τέτοιο ακίνητο;

Ενδιαφέρον εξεδήλωσαν 120. Από αυτούς κρίθηκαν δικαιούχοι οι 76.

10 Το προφίλ αυτών των δικαιούχων;

Οι δικαιούχοι στερούνται κατοικίας. Εχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και απασχολούνται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

11Με ποια κριτήρια

κόπηκαν όσοι

απορρίφθηκαν;

Το σύνολο των μη δικαιούχων είχαν δική τους ιδιόκτητη κατοικία.

12 Τι επικαλέστηκαν στις ενστάσεις τους;

Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και επιθυμούν να επιστρέψουν στο χωριό τους όπου είναι εγγεγραμμένοι. Είναι ένα δίκαιο αίτημα που θα πρέπει κάποια στιγμή να εξεταστεί συνολικά από την Πολιτεία.

13 Η έκταση και

η χρηματική αξία

των παραχωρούμενων

οικοπέδων;

Είναι από 600 τ. μ., αξίας περίπου 6.000 ευρώ ανά οικόπεδο.

14 Τι υποχρεώσεις έχει ο νέος οικοπεδούχος;

Θα πρέπει να καταβάλει μόλις το ποσό των 1.500 ευρώ, ήτοι το ένα τέταρτο της αξίας του οικοπέδου, και μάλιστα σε 5 άτοκες ισόποσες ετήσιες δόσεις.

15 Είναι υποχρεωτική κι έχει χρονικό όριο η ανέγερση της κατοικίας;

Κάθε δικαιούχος υποχρεώνεται να χτίσει κατοικία μέσα σε διάστημα πέντε ετών. Αν δεν χτίσει για κάποιο σοβαρό λόγο, δύναται το διάστημα αυτό να παραταθεί για άλλα 3 χρόνια με απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

16 Τι γίνεται σε περίπτωση που τελικά δεν χτίσει;

Διαγράφεται, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Το ακίνητο τότε επιστρέφει στον δήμο μας.

17 Μπορεί να χτίσει και να πουλήσει το σπίτι ώστε να ρευστοποιήσει το τίμημα;

Σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει το δημοτικό συμβούλιο, απαγορεύεται η μεταβίβαση πριν περάσουν 10 χρόνια από την απόκτηση της κυριότητας.

18 Προσδοκάτε ότι τελικά θα κρατήσετε εκεί τον τοπικό πληθυσμό με αυτή την κίνησή σας;

Σαφώς, γιατί δίνουμε λύση στο πιο βασικό πρόβλημα, την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Πιστεύουμε ότι έτσι βοηθάμε τους νέους μας να παραμείνουν τελικά στον τόπο μας. Ταυτόχρονα, θα κινηθεί και ο τομέας της οικοδομής που τελευταία πλήττεται.

19 Η κρίση πόσο εμφανής είναι και στην περιοχή σας;

Η κρίση που διέρχεται η χώρα είναι εμφανής και εδώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας είναι η ανεργία. Το ποσοστό της, κυρίως στους νέους, κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

20 Οι κάτοικοι της περιοχής σας να περιμένουν και άλλα οικόπεδα ή ανάλογες διευκολύνσεις τους προσεχώς ή το ταμείο στέρεψε;

Ο δήμος θα πρέπει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή δίπλα στον δημότη και να τον διευκολύνει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως είναι και αυτό της στέγασης. Υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα οικόπεδα που μπορούν να διατεθούν σε αστέγους. Στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί μελλοντικά και σε άλλους οικισμούς του δήμου μας.