Περίπου 20.800 Βρετανοί διακομίζονται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, τραυματισμένοι σοβαρά έπειτα από πτώση από το… κρεβάτι τους, ενώ άλλοι 12.000 χτυπούν σοβαρά πέφτονας από την καρέκλα τους, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού ΕΣΥ.

Ο αριθμός αυτός είναι υπερτριπλάσιος εκείνου που αφορά όσους τραυματίζονται λόγω πτώσης από σκάλα (είναι 6.400), ενώ από δέντρα πέφτουν περίπου 1.200 άνθρωποι το χρόνο και από γκρεμούς 170.

Συνολικά, οι πτώσεις από το κρεβάτι αντιπροσωπεύουν το 4,3% όλων των τραυματισμών στη Βρετανία, οι οποίοιυπερβαίνουν τους 459.300.

Τα στοιχεία του βρετανικού ΕΣΥ δείχνουν πως η ομάδα υψηλού κινδύνου για πτώση και τραυματισμό από το κρεβάτι ή την καρέκλα είναι οι γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών, οι οποίες αφορούν το 30,9% των περιπτώσεων.

Συνολικά εξάλλου, οι πτώσεις αποτελούν την συνηθέστερη αιτία τραυματισμού, με τους ηλικιωμένους να τραυματίζονται συχνότερα και περισσότερο κατ’ αυτές.

Συνολικά εξάλλου οι πτώσεις αποτελούν ολοένα συνηθέστερη αιτία τραυματισμού στη Γηραία Αλβιώνα – είτε πέφτει κανείς από το κρεβάτι είτε από ένα δέντρο.

Σημειώνεται πως στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι μικροτραυματισμοί, αλλά μόνο τα περιστατικά που απαιτούν έλεγχο σε νοσοκομείο.

Όπως εξηγεί η κυρία Μισέλ Μίτσελ, κλινική διευθύντρια του οργανισμού Age UK, οι πτώσεις είναι συνηθισμένες στους ηλικιωμένους εξαιτίας της εκφύλισης της μυϊκής δύναμης και της ισορροπίας, της φθοράς της όρασης και της λήψης φαρμάκων.