Παρά την πληθώρα ενδείξεων για νέο γύρο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, που υπερβαίνει κατά πολύ την υπόθεση της Ελλάδας, σε αδιέξοδο κατέληξε η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονοµικών του Eurogroup, µε αποκλειστικό αντικείµενο τις διαφωνίες που έχουν προκύψει σχετικά µε τον τρόπο συµµετοχής των ιδιωτών κατόχων ελληνικών οµολόγων στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Εγινε άλλωστε ακόµησαφέστερο ότι οι εταίροι είναι διχασµένοι και τα πνεύµατα οξυµµένα, καθώς η Γερµανία επιµένει σε λύση που θα προβλέπει την ανταλλαγή των οµολόγων µε άλλα, τα οποία θα εξοφληθούν επτά χρόνια αργότερα. Αντιθέτως, τόσο η Κοµισιόν, διά του επιτρόπου Ολι Ρεν, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διά δηλώσεων κεντρικών τραπεζιτών, έχουν αντιταχθεί στη γερµανική ιδέα και αντιπροτείνουν µια λύση «τύπου Βιέννης», όπου οι ιδιώτες επενδυτές θα δεχθούν εθελοντικά να διακρατήσουν ελληνικά οµόλογα και µετά τη λήξη τους. Μάλιστα ο διοικητής της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Νουαγιέ προειδοποίησε τους πολιτικούς της ευρωζώνης πως «εάν προκαλέσετε κίνδυνο περιστατικού χρεοκοπίας, θα πρέπει να είστε έτοιµοι να χρηµατοδοτήσετε εξ’ ολοκλήρου την ελληνική οικονοµία εσείς οι ίδιοι».

Πάντως πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι από τα συµφραζόµενα αντελήφθησαν πως η Αθήνα θα προτιµούσε τη γερµανική λύση, σε αντίθεση µε όσους φοβούνται τον κίνδυνο πιστωτικού επεισοδίου και επέκτασης της κρίσης.

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες για τη συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα, και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε κατέστησε σαφές ότι η Γερµανία θα συµβάλει στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επιµένοντας όµως στην εµπλοκή των ιδιωτών. Ετσι, ουδείς φαίνεται να αµφιβάλλει πως η Αθήνα θα λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται. Το νέο πακέτο εκτιµάται ότι θα είναι της τάξεως των 85 – 120 δισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2015 και θα αποτελείται από τρία µέρη:τη συµβολή των εταίρων, τη συµβολή των ιδιωτών και τα έσοδα από τις ιδιωτικο ποιήσεις. Το ερώτηµα που προκύπτει όλο και πιο επιτακτικά µετά τη χθεσινή συνεδρίαση είναι πότε θα υπάρξει η συµφωνία, καθώς το κόστος από την εκκρεµότητα είναι πολύ µεγάλο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε πλήρως και µε ειλικρίνεια την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αναφέρθηκε και στα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η «υιοθέτηση» του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ενδέχεται, λόγω των συνεχιζόµενων διαφωνιών για τον τρόπο συµµετοχής του ιδιωτικού τοµέα, να βρεθεί µια φόρµουλα εκταµίευσης της 5ης δόσης του ισχύοντος προγράµµατος ∆ΝΤ – Ε.Ε., εφόσον προϋπάρξει πολιτική δήλωση του Eurogroup ή της Συνόδου Κορυφής για εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατόν. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί το ενδεχόµενο στάσης πληρωµών εκ µέρους της Ελλάδας για καθαρά τεχνικούς λόγους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ∆ΝΤ βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόµενο.

Επαφές της Αθήνας µε δανειστές


Διµερείς επαφές µε τους κατόχους ελληνικών οµολόγων αλλά και µε κυβερνήσεις θα έχει η ελληνική πλευρά µετά το επόµενο Eurogroup, προκειµένου να επιτύχει τη συµφερότερη λύση για το δηµόσιο χρέος της χώρας.

Ηδη, για τις ποικίλες παραµέτρους του ζητήµατος εργάζονται διεθνή νοµικά γραφεία για λογαριασµό της ελληνικής κυβέρνησης

«Να µην αξιολογούνται χώρες υπό καθεστώς βοήθειας»


ΟΡΓΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ στο Eurogroup για τηναπόφαση της S&P να υποβαθµίσει εκ νέου την ελληνική οικονοµία, σε επίπεδα που ισοδυναµούν µε εκείνα των χωρών που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας. Οπως έλεγαν κοινοτικοί παράγοντες, ουσιαστικά οι οίκοι αξιολόγησης πλέον «ρυθµίζουν την πολιτική της ευρωζώνης και τους όρους µε τουςοποίους θα βοηθείται µια χώρα».

∆εν είναι τυχαίοότι ο αρµόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ προέβη σε δηλώσεις χθες, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να υποβάλουµε στον εαυτό µας σοβαρά ερωτήµατα για τον ρόλο που παίζουν οι οίκοι αξιολόγησης στην κρίση, πλήττοντας συγκεκριµένες χώρες».

Σύµφωνα µε τον κ.Μπαρνιέ, προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόµενο απαγόρευσης στους οίκους αξιολόγησης να δηµοσιοποιούν εκτιµήσεις για χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς βοήθειας από το ∆ΝΤ και την Ενωση.