Δέκα υποθέσεις – εστίες διαπλοκής, αδιαφάνειας και διαφθοράς – κατήγγειλε ο απερχόµενος πρόεδρος της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κωνσταντίνου, λίγες ώρες µετά την ταυτόχρονη αποµάκρυνση του ιδίου και του εκτελεστικού µέλους τουΔ.Σ της εταιρείας Κώστα Μαυράκη, µε εντολή του αρµόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι είχε ενηµερώσει εγγράφως από τα τέλη του περασµένου Φεβρουαρίου τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη για τη λειτουργία της ΔΕΘ, για την εµπλοκή του κ. Μαυράκη αλλά και άλλων µελών του Διοικητικού Συµβουλίου σε «εστίες διαπλοκής, αδιαφάνειας και διαφθοράς», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οεµφύλιος πόλεµος που ξέσπασε στους κόλπους της ΔΕΘ οφείλεται σεδύο λόγους: πρώτον, στα συµφέροντα που κρύβονται πίσω από την υπόθεση χωροθέτησης της οικοπεδικής έκτασης-φιλέτου για τη µετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου, και δεύτερον, στο ότι ο κ. Μαυράκης µαζί µε ορισµένα µέλη τουΔιοικητικού Συµβουλίου έχουν ταυτιστεί µε κακώς εννοούµενες διοικητικές πρακτικές και αντιλήψεις της δεκαετίας του ‘80 πουεκφράζουν το κοµµατικό κράτος.

Για το θέµα του έργου µετεγκατάστασης της ΔΕΘ (προϋπολογισµού 1,14 εκατ. ευρώ), ο κ. Κωνσταντίνου επαναφέρει την καταγγελία ότι λίγες ηµέρες πριν από τηλήξη της προθεσµίας υποβολής των φακέλων η κόρη του κ. Μαυράκη προσελήφθη σε διαγωνιζόµενη εταιρεία µε σύµβαση εργασίαςαορίστου χρόνου.

Οπως αποκάλυψε,µε εµπιστευτική επιστολή,ενηµέρωσε τηνπολιτική ηγεσία «για συγκεκριµένες ενδείξεις µεροληψίας στονδιαγωνισµό», µε αποτέλεσµα να αναβληθεί η διαδικασία και να συµπεριληφθούν στην επιτροπή αξιολόγησης των φακέλων δύο πανεπιστηµιακοί καθηγητές.

Ο αποµακρυνθείς πρόεδροςκατηγορεί επίσηςτον κ. Μαυράκη ότι ενσωµάτωσε παράνοµα στον µισθό του το ποσό των 1.700 ευρώ για τις υπερωρίες που έγραφε – την περίοδο που ήταν απλός υπάλληλος της Διεθνούς Εκθεσης –, κάνοντας βάρδιες στο πάρκινγκ αυτοκινήτων της ΔΕΘ, και ότιχρησιµοποιούσε την υπηρεσιακή Μερσεντές τηςΔΕΘ για τις ιδιωτικές του µετακινήσεις. Ακόµα, τον καταγγέλλει ότι απαίτησε να ανατεθεί σε εταιρεία ιδιοκτησίας του δηµοσιογράφου και παλιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Αλεξανδρίδη η παραγωγή του ενηµερωτικού προγράµµατος του ραδιοφωνικού σταθµού της ΔΕΘ, καθώς επίσης και ότι τοΔ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία και επιχείρησε ανεπιτυχώς, χωρίς λόγο, να ασφαλίσει τα µέλη του για τυχόν ζηµιογόνες πράξεις τους.

Επίσης, το 9µελές Δ.Σ. της ΔΕΘ Α.Ε. φέρεται ότι προσπάθησε να προσλάβει νοµικό σύµβουλο χωρίς διαγωνισµό, ότι σπατάλησε άσκοπα χρήµατα για την εκτίµηση της µισθωτικής αξίας του εκθεσιακού κέντρου, ενώ ο κ. Μαυράκης κατηγορείται ότι δέσµευσε σε ειδικό λογαριασµό ποσό που υπερβαίνει τα3 εκατοµµύρια ευρώ, µε το πρόσχηµα ότι θα εξασφάλιζε την αποζηµίωση των εργαζοµένων σε περίπτωση απόλυσης όλου του προσωπικού.

«Είχα ενηµερώσει εγγράφως από τα τέλη Φεβρουαρίου τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη»

Τι απαντά ο Μαυράκης


από την πλευρά του ο Κώστας Μαυράκης, που ήταν (το µόνο) εκτελεστικό µέλος του Δ.Σ. της εταιρείας – ασκώντας στην πράξη καθήκοντα διευθύνοντος συµβούλου –, επιµένει ότι έπεσε θύµα συκοφαντικής επίθεσης, αρνείται να αναφερθεί σε λεπτοµέρειες για την καταγγελλόµενη εµπλοκή της κόρης του στον διαγωνισµό χωροθέτησης της ΔΕΘ και προαναγγέλλει ότι αµέσως µετά το πάσχα θα καταθέσει αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια. ο Κ. Μαυράκης, υπογράµµισε ότι εφάρµοσε την απόφαση της κυβέρνησης για εγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, ενώ κατηγόρησε τον Γ. Κωνσταντίνου ότι τον πίεζε να υπογράψει αδιαφανείς αποφάσεις. «Η συµπεριφορά του προέδρου εξουδετέρωνε την ισχύ και τη δύναµη του Διοικητικού Συµβουλίου. Δίχαζε το προσωπικό. Αµαύρωνε την εικόνα της ΔΕΘ. Για πρώτη φορά στη ζωή µου είχα να αντιµετωπίσω τέτοια ψυχοσύνθεση ανθρώπου», δήλωσε.