Παραµένει µεγάλη, ακόµη και στην παρακµή της. Η Γιουβέντους είναι η οµάδα µε τους περισσότερους οπαδούς στην Ιταλία, τους περισσότερους εγχώριους τίτλους, τους περισσότερους εχθρούς…


O Φάµπιο Γκρόσο (αριστερά) και ο Μίλος Κράσιτς απογοητευµένοι έπειτα από ακόµη ένα κακό αποτέλεσµα για τη Γιούβε, στο πρόσφατο µατς µε την Πάρµα. Η άλλοτε κραταιά Κυρία έχει γίνει φέτος η…

χαρά των αδύνατων Σήµερα, για να ανακαλύψεις τη Γιούβε – Vecchia Signora (Γηραιά Κυρία)

ή Grande Signora (Μεγάλη Κυρία) – στη βαθµολογία, πρέπει να γυρίσεις την εφηµερίδα ανάποδα! Αυτή η Γιουβέντους λοιπόν, που έπειτα από χρόνια βρήκε έναν Ανιέλι να τη διευθύνει (τον 35χρονο Αντρέα, ανιψιό του µεγάλου Τζιάνι) παραπαίει και δέχεται γκολ σαν το χαλάζι: Παρ’ όλα αυτά, η Γιούβε είναι πρώτο θέµα. Ακριβώς γιατί είναι µεγάλη οµάδα. Οι φίλαθλοι, όπως σε όλο τον κόσµο, βρίζουν, αγανακτούν, δεν πατάνε στο γήπεδο.

Ταυτόχρονα όµως δεν παύουν να αγαπούν την οµάδα τους.

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν µε τον γνωστό ιταλό δηµοσιογράφο Μάσιµο Φράνκι, της «Τούτο Σπορτ» του Τορίνο, για να µάθουν από πρώτο χέρι τι συµβαίνει και αυτή η οµάδα, µε τα δισεκατοµµύρια των ιδιοκτητών της, τα εκατοµµύρια των οπαδών, δεν µπορεί να σταθεί στα πόδια της. Ο Φράνκι υπήρξε απόλυτα ειλικρινής και αποκαλυπτικός:

«Οταν ανέλαβε ο νεαρός Ανιέλι, όλοι πιστέψαµε ότι η Γιουβέντους θα βρει και πάλι τον δρόµο της. Ωστόσο,ο Ανιέλι δεν έκανε σωστές επιλογές στους άµεσους συνεργάτες του. Προτίµησε αυλοκόλακες (σ.σ.: σας θυµίζει κάτι αυτό;) αντί για στελέχη, που ναι µεν αγαπούσαν την οµάδα, πλην όµως κρατούσαν κριτική στάση απέναντί της.

Ο Ανιέλι λειτούργησε περίεργα.

Προσέλαβε έναν προπονητή, τον Ντελ Νέρι, που µόνο µε µικρότερες οµάδες είχε επιδείξει έργο. Προσέλαβε επίσης έναν µάνατζερ, τον Μαρότα, που επίσης µε µικρές οµάδες είχε καταφέρει αξιόλογα πράγµατα.

Οµως, άλλο να είσαι προπονητής σε µικρή οµάδα (ο Ντελ Νέρι τα πήγε πολύ καλά µε τη Σαµπντόρια) και άλλο να είσαι προπονητής στη Γιούβε. Το ίδιο ίσχυε και µε τον Μαρότα,επίσης µάνατζερ της Σαµπ. Αυτοί οι δύο λοιπόν δενκατάφεραν να µπουν στη νοοτροπία, στο κλίµα ενός µεγάλου συλλόγου που θέλει άµεσα τις επιτυχίες. Η Γιούβεαποκλείστηκε από το Γιουρόπα Λιγκ, φέρνοντας έξι ισοπαλίες σε ισάριθµους αγώνες!

Ποια άλλα λάθη έκανε ο Ντελ Νέρι;

«Εσβησε την ιστορία της Γιουβέντους. Οταν ο Μπουφόν αποθεραπεύτηκε και ήταν έτοιµος να παίξει, ο προπονητής δήλωσε ότι “ο Μπουφόν είναιένας παίκτης σαν όλους τους άλλους και πρέπει να πολεµήσει για να κερδίσει τη θέση του στη βασική ενδεκάδα”. Ποιος; Ο Μπουφόν. Ο καλύτερος τερµατοφύλακας του κόσµου,που όταν η Γιούβε υποβιβάστηκελόγω των σκανδάλων, αυτός δεν την εγκατέλειψε, απέρριψε προτάσεις εκατοµµυρίων, για να βοηθήσει την οµάδα του να προβιβαστεί και πάλιστη µεγάλη κατηγορία».

∆εν γίνεται όµως να φταίει µόνον ο προπονητής για την κατάντια τηςΓιουβέντους. Η διοίκηση τι έκανε; «Η διοίκησηέκανε σοβαρά σφάλµατα. Κράτησε παίκτες, που είτε είχαν ξοφλήσει λόγω ηλικίας είτε είχανπαίξει ένα – δύο µατς και στη συνέχεια έβλεπαν τα δίχτυα σαν κουµπότρυπα. Ο Αµάουριγια παράδειγµα. Εχει βάλειένα γκολ τους τελευταίους τρεις µήνες! Σέντερ φορ είναι αυτός;Ο Φελίπε Μέλο κόστισε 25εκατ. ευρώ και δεν έκανετίποτα. Ο Μαρτίνεζ ήρθε από την Κατάνια µε 12 εκατ. ευρώ. ΟΤόνι ήρθε στο Τορίνο 33 ετών. Στην ουσία απέµεινε ο Ντελ Πιέρο.

Αλλά ο ΝτελΠιέρο είναι ήδη 37 ετών. Οταν λοιπόν µια διοίκηση δεν αντιλαµβάνεται ότι η βιολογία έχει απαράβατους κανόνες, που δεν κάνουν εξαιρέσεις, τότε βλέπουµε τι συµβαίνει στην πράξη».

Η Γιουβέντους έχει δύο αστέρια στοαριστερόπέτο. ∆ύο σκουντέτι, δηλαδή. Κάθε αστέρι (σκουντέτο) σηµαίνει δέκα πρωταθλήµατα. Οι µπιανκονέρι έχουν πάρει 27! Καµία οµάδα δεν έχει δύο αστέρια στο µέρος της καρδιάς. Η Μίλαν και η Ιντερ – παραδοσιακοί αντίπαλοι της Γιούβε – έχουν από ένα…

GuillemotleftΑΥΛΟΚΟΛΑΚΕΣGuillemotright

«Οταν ανέλαβε ο νεαρός Ανιέλι, πιστέψαµε ότι η Γιουβέντους θα βρει τον δρόµο της.

Οµως αυτός προτίµησε αυλοκόλακες αντί για στελέχη και έναν ακατάλληλο προπονητή», λέει ο δηµοσιογράφος Μάσιµο Φράνκι, της «Τούτο Σπορτ» του Τορίνο