ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ να καταστεί το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να λύσει «όλα τα εκκρεμή ζητήματα, σεβόμενη τα κοινά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των δύο χωρών με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Γκιουλ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα, χαρακτήρισε το 2010 ξεχωριστή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς εγκαινιάστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που ανοίγει, όπως είπε, «τον δρόμο για μια δεδομένη και θεσμικά κατοχυρωμένη πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών και γεννά ελπίδες για το μέλλον».

Την αισιοδοξία αυτή εξέφρασε ο κ. Γκιουλ και κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό την Τετάρτη το βράδυ, στην οποία ήταν παρόντες και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου. Η ελληνική πλευρά κάλεσε την Αγκυρα να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας- Τουρκίας για το Μεσανατολικό.

Με Ιβάνοφ

Κυρίως εθιμοτυπική ήταν η χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Και αυτό διότι, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, «δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια συνάντηση με τον Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος είναι και ο κυρίαρχος του παιχνιδιού». Αιχμές κατά του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας και της απόφασής του να μην ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη- σύμφωνα με τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, για να μη συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου και να μη δεχθεί πιέσεις για επίλυση από διεθνείς παράγοντες- άφησε και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας. Οπως είπε, «αν η σκοπιανή πλευρά όλο αυτό τον χρόνο και όλη αυτή την ενέργεια που καταναλώνει στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις σε λάθος κατεύθυνση τα επένδυε για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, θα βρισκόμασταν σε διαφορετικό σημείο».