Ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιώργο Παπανδρέου και την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση, έδωσε χθες από τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

«Συγχαίρω τον Πρωθυπουργό για την απίστευτη δουλειά που κάνει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα ξαναφέρει τη χώρα του στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν ο οποίος αναμένεται σύντομα να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το πρώτο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην οικονομία, καθώς ο Τζο Μπάιντεν στηρίζεται από την ελληνική ομογένεια και ως εκ τούτου, έχει ειδικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ζητήματα και έχει στηρίξει επανειλημμένα τα συμφέροντα της Αθήνας. Ο Μπάιντεν, άλλωστε, σε εκδήλωση ομογενών τον περασμένο Μάιο ήταν αυτός που είχε μιλήσει με πολύ θερμά λόγια για την προσπάθεια της κυβέρνησης, ενώ είχε χαρακτηρίσει «τολμηρό» τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ύφεση και θεωρούν την πολιτική λιτότητας λάθος.

Συζητήθηκαν ακόμη τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το θέμα των Σκοπίων. Ο Γ. Παπανδρέου μετέφερε τη βούληση της χώρας μας για επίλυση του Σκοπιανού αλλά υπογράμμισε πως για να υπάρξει λύση χρειάζεται βούληση και της άλλης πλευράς. Ενημέρωσε τον αμερικανό αντιπρόεδρο και για την επίσκεψη στην Αθήνα του Μπενιαμίν Νετανιάχου και την προσέγγιση Αθήνας- Τελ Αβίβ, την οποία η Ουάσιγκτον επικροτεί, ιδιαίτερα μετά την απομόνωση της ισραηλινής κυβέρνησης εξαιτίας της επίθεσης στη νηοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα τον περασμένο Μάιο. Αλλά, κυρίως μετά την κρίση στον άξονα Αγκυρας- Τελ Αβίβ, καθώς η Ουάσιγκτον στηρίζει όποιον μπορεί να δώσει ανάσα- πολιτική ή στρατιωτικήστο Ισραήλ. «Η ειρήνη στην Μέση Ανατολή αποτελεί ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα θέλει και μπορεί να συμβάλει γιατί είναι μία μετριοπαθής δύναμη στην περιοχή», τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.

Ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν και για την προσέγγιση του ελληνοαμερικανικού με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους του εβραϊκού λόμπι στη Ν. Υόρκη την Κυριακή, όπου συμφωνήθηκε η μεγαλύτερη συνεργασία με τους ελληνοαμερικανούς λομπίστες για την προώθηση κοινών συμφερόντων.

Η χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε με δύο σημαντικές συναντήσεις, με δύο γερουσιαστές: τον Τζον Κέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, και τον Μαξ Μπάουκους, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Ιδιαίτερα η συνάντηση με τον Μπάουκους, στοχεύει στην αναστροφή του αρνητικού για την Ελλάδα κλίματος που επικρατούσε στη Γερουσία από τις αρχές του χρόνου. Προηγήθηκαν το καλοκαίρι συναντήσεις του έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Βασίλη Κασκαρέλη με 70 γερουσιαστές και βουλευτές, ενώ και η συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στη συνάντηση είχε την ίδια στόχευση: να ενημερωθεί ο γερουσιαστής για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και για τις προόδους που έχουν γίνει από την περασμένη άνοιξη.

Θα βγούμε πιο δυνατοί

Στα προβλήματα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου και απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Εκεί, σημείωσε ότι στον σημερινό κόσμο κανένα πρόβλημα δεν είναι απομονωμένο και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ελλάδας. «Η πρόσφατη εμπειρία μας, μας έκανε να καταλάβουμε πώς τα προβλήματα μιας μικρής χώρας μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρο τον κόσμο», είπε και αναφέρθηκε στα «άνευ προηγουμένου βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση». «Είναι επώδυνη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πρόοδο στις δεσμεύσεις μας, θα βγούμε πιο δυνατοί γιατί αποφασίσαμε να αλλάξουμε», τόνισε.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου ζήτησε στενότερη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για να νικηθεί η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός και να αποκατασταθεί μία ισορροπία στις ανισότητες που έχει επιφέρει το τρέχον στο σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης, ενώ ζήτησε την επιβολή φόρου επί των οικονομικών συναλλαγών, επί του διοξειδίου του άνθρακα ή την έκδοση πράσινων ομολόγων για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σήμερα με Γκιουλ

Σήμερα σειρά στις επαφές του κ. Παπανδρέου έχει το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην έδρα της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας (την έχει η Τουρκία) στη Ν. Υόρκη με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου, θα γίνει μια ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Τουρκία και η πορεία των απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό. Αυτό το μήνυμα άλλωστε αναμένεται να μεταφέρει στον Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος θα τον δει πριν από τη συνάντηση με τον Α. Γκιουλ.

Ετοιμη η Τεχεράνη για νέες διαπραγματεύσεις στα πυρηνικά

ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ της Τεχεράνης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη διεθνή κοινότητα στο θέμα των πυρηνικών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν μεταξύ άλλων και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ανώτερες διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός μετέφερε στον ιρανό πρόεδρο την πεποίθησή του ότι το Ιράν θα μπορούσε να παίξει ρόλο στο Παλαιστινιακό, ενώ του επεσήμανε ότι η εικόνα του Ιράν είναι ιδιαίτερα αρνητική διεθνώς και θα πρέπει να κάνει βήματα να την αλλάξει, καθώς θα μπορούσε να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

Η οικονομία και συγκεκριμένα η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν το θέμα από το οποίο άρχισε η συζήτηση των δύο ανδρών. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η συνάντηση με τον ιρανό πρόεδρο δεν σημαίνει αλλαγή της ελληνικής στάσης απέναντι στο Ιράν, και ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για μια ανοικτή κουβέντα των δύο πλευρών, οι σχέσεις των οποίων κρατούν από την εποχή που ο Γ. Παπανδρέου ήταν στην αντιπολίτευση αλλά μετέπειτα αδρανοποιήθηκαν. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει τους εκπροσώπους του εβραϊκού λόμπι για την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ιράν. Οπως λένε αρμόδιες πηγές, οι εκπρόσωποι του εβραϊκού λόμπι όχι μόνο δεν εξέφρασαν δυσφορία, αλλά ζήτησαν από τον Γ. Παπανδρέου να μεταφέρει στον ιρανό πρόεδρο τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας.