Το χρήμα φέρνει την ευτυχία, αλλά και αυτό έχει τα όριά του. Σύμφωνα με νέα έρευνα καλύτερη ποιότητα ζωής απολαμβάνει ένα νοικοκυριό με μηνιαία έσοδα 5.000 ευρώ, από κάποιο που κερδίζει περισσότερα.

Το συμπέρασμα προκύπτει από απαντήσεις που έδωσαν 450.000 άτομα τα έτη 2008 και 2009, στο πλαίσιο δημοσκόπησης του Αμερικανικού Ιδρύματος Σφυγμομέτρησης, που μετρά την εξέλιξη της ευημερίας των Αμερικανών.

«Η αποτίμηση που κάνει κάθε ένας για τη ζωή του βελτιώνεται σύμφωνα με τα εισοδήματα, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η συναισθηματική του ευημερία», γράφει σχολιάζοντας τη μελέτη ο βραβευμένος με το Νομπέλ Οικονομίας 2002 Ντάνιελ Κάνεμαν.

Εν τούτοις, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, η «αύξηση της ευτυχίας» σταματά μετά το όριο των 60.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς «πέραν των 60.000 η αύξηση του ετήσιου εισοδήματος ούτε οδηγεί στην ευτυχία, ούτε ανακουφίζει από τη δυστυχία και το στρες, ακόμη και αν συνεχίζει να βελτιώνει την αποτίμηση που κάνει ο καθένας για την ευτυχία στη ζωή του».

«Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, η αποφυγή του πόνου και της ασθένειας και η εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου» είναι τα υπόλοιπα σημαντικά που οδηγούν στην ευτυχία, συμπεραίνουν υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ, το 32% των αμερικανικών νοικοκυριών ξεπερνούσαν αυτό το όριο το 2008.

Όπως αναμενόταν, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη χρημάτων φέρνει δυστυχία.

«Το χαμηλό επίπεδο εισοδημάτων ενισχύει τη συναισθηματική οδύνη που συνοδεύει δυστυχίες όπως το διαζύγιο, η ασθένεια ή και η μοναξιά», διευκρινίζουν οι ειδικοί.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.